Interview

Angela Schijf doet eindelijk mee aan The Passion: 'Lag zo buiten mijn comfortzone'

28 maart 2024 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Remko Modderkolk

In de veertiende editie van KRO-NCRV’s muzikale paasevenement The Passion speelt Angela Schijf de rol van Maria. Vooral het thema van dit jaar, ‘Ik geloof in jou’, spreekt haar erg aan.

Was je al eerder gevraagd voor een rol in The Passion?

“Ja, maar daar ben ik nooit op ingegaan. Het lag zo buiten mijn comfortzone. Ik ben in de eerste plaats actrice. Ik heb wel eens eerder in voorstellingen gespeeld waarin ik ook moest zingen, maar acteren was dan altijd de hoofdmoot. Dat is bij The Passion niet zo.”

Waarom heb je nu dan toch ja gezegd?

“Ik speelde vorig jaar in Maastricht in de theatermusical Dagboek van een Herdershond. Die hebben we in september met een groot live-evenement naar de televisie gebracht. Dat vond ik geweldig. Bij dat evenement was ook het vaste team van The Passion betrokken, waar ik meteen dol op was. Toen vroegen ze al: ‘Moet je niet eens nadenken over de rol van Maria in The Passion?’” 

Lees ook: Wie is wie in The Passion 2024? 

Wat trok jou uiteindelijk over de streep?

“Vooral dat het thema van dit jaar me zo aanspreekt: ‘Ik geloof in jou’. Ik heb zelf drie opgroeiende meiden. Daarnaast ben ik erg begaan met onze jeugd, ook vanuit Stichting Het Vergeten Kind, waar ik ambassadeur van ben. De jeugd heeft het vaak niet makkelijk en ik vind het heel belangrijk dat vooral zij horen dat mensen in hen geloven.”

Waar staat ‘Ik geloof in jou’ voor jou voor?

“Elkaar bekrachtigen en samen de schouders eronder zetten. Ik denkt dat de wereld dat nodig heeft. Het is essentieel dat we het individualisme wat nu zo overheerst kunnen loslaten. We moeten in elkaar geloven. Ik vind het belangrijk dat we elkaar meer vertrouwen geven. Iedereen heeft wel eens een fase waarin je dat goed kunt gebruiken.”

In een tv-interview vertelde je onlangs over de eetstoornis die je als tiener had. Was dat een fase waarin dat voor jou gold?

“Dat was zeker een periode waarin anderen uitspraken dat ze vertrouwden dat het goed met me zou komen. Dat heeft mij gesterkt. Ik heb ruim tien jaar geworsteld met boulimia nervosa. Heel gecontroleerd met mijn eten bezig zijn was voor mij een soort houvast om met mijn emoties om te gaan. Ik had toen het geloof van anderen hard nodig. Ik weet dat er talloze jongeren zijn die om uiteenlopende redenen die steun nu ook goed kunnen gebruiken.”

Wat haal jij verder als belangrijke boodschap uit het Paasverhaal?

“Zeker omdat ik Maria speel, draait dat voor mij om het belang van iemand kunnen loslaten. Voor Maria is het loslaten heel concreet omdat haar zoon sterft. Verschrikkelijk. Iedere ouder moet zijn of haar kind ook loslaten als het volwassen wordt. Ik merk het zelf al met mijn puberdochters. Als moeder ben je vanaf de kindertijd gewend om hun weg te plaveien, maar pubers moeten ook leren van hun eigen fouten en moeilijke periodes. Loslaten is lastig, maar als het lukt is het een grootse daad van liefde.”

The Passion is op donderdag 28 maart vanaf 20:35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over