De Geknipte Gast

Angela Schijf krijgt megaveel reacties op bekentenis over eetstoornis

25 september 2023 20:14 | sterren | Door Marjolein Vos

© Screenshot UitzendingGemist
Actrice Angela Schijf is geraakt door alle reacties die zij heeft gekregen op haar verhaal in De Geknipte Gast van 15 september. Ze vertelde over haar eetstoornis waar ze langere tijd mee kampte onder meer tijdens haar periode in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze kreeg op haar tv-optreden hartverwarmende maar ook schrijnende gevallen binnen.

Dat vertelt ze op haar Instagram-pagina.

Eetstoornis

Eerder had de actrice al eens aandacht eraan besteed op socialmedia maar in het programma van Özcan Akyol gaat ze uitgebreider op het thema in. Tijdens haar GTST periode kreeg ze veel lof maar ook veel haat. 

De eetstoornis werd voor de actrice 'een soort houvast'. "Omdat ik daar wel de controle dacht te hebben. (...) Het was mijn manier om misschien met al die emoties te dealen en nog iets van mezelf te hebben. Het is een vies beestje, hoor. Het is heel moeilijk dat te analyseren, iedereen heeft daarin echt z'n eigen traject. Maar ik denk dat het voor mij tegenwicht gaf aan de hardheid van het leven." 

Hulp

De angst om te falen en de wil om alles perfect te doen, maakte dat Angela valt onder de mensen die gevoeliger zijn voor het krijgen van een eetstoornis. Met behulp van onder meer regressietherapie en psychotherapie kreeg Angela grip op haar eetstoornis. 

Van tevoren was het niet het plan van de actrice om over dit thema te gaan praten. "Of het toeval was weet ik niet, maar het verliep in elk geval vrij organisch dat ik in De Geknipte Gast voor het eerst op tv over mijn eetstoornis sprak. Ik wil Eus bedanken voor het prettige gesprek en de redactie voor de enorme vriendelijkheid en het respect naar dit onderwerp toe", schrijft ze.

Verhalen

De actrice is overdonderd van de vele reacties op haar verhaal. "Van personen die zelf in gevecht zijn of mensen die een dierbare zien worstelen. Jullie berichten waren schrijnend en verdrietig maar ook zo hartverwarmend naar mij toe. Bedankt. Het blijkt maar weer dat openheid verbindt."

Tips

Ze laat weten dat ze wel voorzichtig is met het geven van tips. "Ik ben natuurlijk geen dokter en kan echt alleen maar vanuit mezelf praten. Voor verzorgers van mensen met een eetstoornis kan ik wel het boek Samen de eetstoornis aanpakken van Jeanet Treasure aanraden. En voor iedereen die er middenin zit: wees lief voor jezelf. Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt."

Bekijk de aflevering van De Geknipte Gast hier.

Meer over