Angela Schijf over Als Je Me Echt Zou Kennen

2 Maart 2016 17:36 | sterren | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Angela Schijf, die we kennen uit Flikken Maastricht, maakt haar presentatiedebuut bij RTL 4 met het anti-pestprgoramma Als Je Me Echt Zou Kennen...


Was een programma presen­teren een stille wens van je?

„Nee, maar ik was wel zeer verheugd toen ik hiervoor werd gevraagd. Dit past heel erg bij mij. Het draait om het maken van verbinding met elkaar, wat ik beschouw als een belangrijke opdracht in het leven. Bovendien had ik een mooi voorbeeld aan Over de streep, dat mij enorm ontroerde.”

Hoe verschilt Als Je Me Echt Zou Kennen met die jongerenversie?

Over de streep richt zich op pestgedrag. Wij trekken het breder en pakken vooroor­delen in het algemeen aan. We tonen dat veel van wat we dénken te weten over anderen, gebaseerd is op vooroordelen. Een ander verschil is dat we elke week een bepaalde groep mensen volgen. Soms zijn dat mensen die elkaar al kennen doordat ze samenwerken. Maar er is ook een aflevering met onderwijzend personeel van verschillende scholen. Voor elke groep die meedoet, is een op maat gesneden workshop gemaakt.” 

Voor het programma spreek je met deelnemers. Hoe was dat, als onervaren presentatrice? 

„Van tevoren vond ik dat best spannend. Je moet maar hopen dat mensen zich op hun gemak bij je voelen en openhartig durven te zijn. Maar al snel ging dat vrij natuurlijk en merkte ik dat ik het juist fijn vond. Volwassenen dragen de nodige bagage met zich mee, waardoor ze veel kunnen vertellen. Omdat we in elke aflevering met een andere groep werken, levert dat uiteenlopende gesprekken en ervaringen op.” 

Hoe voorkom je dat je zelf met vooroordelen gaat praten?

„Je kunt dat nooit helemaal voorkomen. ­Mensen hebben nu eenmaal vooroordelen, ik ook. Daarom gaf ik mezelf als opdracht om echt open het gesprek aan te gaan, me kwetsbaar op te stellen en ontvankelijk te zijn voor wat er zou komen. Daarmee laat je per definitie je vooroordelen varen. Door oprecht nieuwsgierig naar mensen te zijn, bereik je al zo veel.”

Is dat ook dé boodschap: ga met elkaar in gesprek?

„Ja. Het is jammer dat we die menselijke contacten een beetje zijn kwijt­geraakt, omdat ze je leven rijker maken. Op het moment dat je met elkaar in gesprek gaat, ontdek je dat we veel meer op elkaar lijken dan we ­denken. Het programma laat ook zien dat als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen, je daar heel veel voor terugkrijgt.”

Hoe kijk je terug op je ­presentatiedebuut?

„Als een geweldig intens avontuur. Het is heel bijzonder als iemand jou deelgenoot maakt van een trauma in zijn leven. Ik vond het heel inspirerend en dapper dat mensen zich open durfden te stellen. Daardoor kon ik makkelijk mezelf zijn. Overigens hebben we ook ontzettend gelachen, hoor. Het is echt geen zwaar en verdrietig programma geworden. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.”

 Als Je Me Echt Zou Kennen woensdag 21.30 • RTl 4


Meer over