Angela Schijf over seizoen 8 van Flikken Maastricht: "Het kan mij niet gek genoeg zijn"

8 Maart 2014 13:18 | sterren | Door Televizier

Eva zit ten onrechte in de gevangenis in Flikken Maastricht; collega Wolfs moet haar onschuld bewijzen. Stoere Angela Schijf (Eva, 34) over dit nieuwe, achtste seizoen.

De moord op crimineel Daan de Vos dreunt nog na bij de start van het achtste seizoen Flikken Maastricht. Eva van Dongen is opgesloten, omdat de dodelijke kogel op haar naam stond, maar zij heeft het schot niet gelost. Fleur weet er meer van en haar vader, Wolfs (Victor Reinier), zal haar moeten aangeven om Eva vrij te krijgen.

Dilemma

Wolfs worstelt met dit dilemma: kiest hij voor zijn dochter of voor zijn collega en vriendin met wie hij voor zo veel hete vuren heeft gestaan?

Één ding wil Angela Schijf, alias Eva, wel verklappen: "Dat ik in ieder geval uit de gevangenis kom. Anders zou het wel heel saai worden. We beginnen met de ontknoping. Die is best heftig: ik zit vast voor wat de dochter van Wolfs heeft gedaan. Ik kom dan wel vrij, maar er ontstaat enige spanning tussen ons."

"Wat leuk is aan dit seizoen is dat we een paar keer nat gaan. Niets is wat het lijkt. We lossen zaken op, maar zijn ze echt opgelost? Er blijft steeds een donkere wolk hangen."

Eva

Angela legt sinds 2007 haar ziel en zaligheid in de rol van Eva. "Ze is heel anders dan ik. Eva is vrij stug, durft onaardig en bot te zijn. Het is heel lekker als je dat mag doen. Ik ben zelf een goedlachs persoon, maar zij kan vrij stuurs zijn. De momenten dat ze lacht, zijn spaarzaam. Ze is het type dat zich op goed gekozen momenten in haar hart laat kijken. Ik vind dat eigenlijk wel bijzonder, want dan kom je ook echt dicht bij haar ziel."

Politie

Is Angela's kijk op de politie veranderd door de serie? "Als brave burger kom ik vooral in aanraking met de politie als ik te hard heb gereden. Maar wat die rechercheurs doen, vind ik zó knap. Met weinig of geen aanwijzingen een zaak oplossen: ik zou dat niet kunnen. Ik kan ook niet puzzelen."

"Ook heb ik veel respect voor de menselijke kant van het politievak. Dat je onbevooroordeeld met mensen moet kunnen omgaan, al worden ze verdacht van de meest verschrikkelijke misdaden. Als ik oog in oog met een pedofiel zou staan, zou ik hem het liefst voor zijn harses slaan."

Schietles

Om scènes zo echt mogelijk te maken, kregen de acteurs van Flikken afgelopen zomer opnieuw schietles. Angela: "Het dienstwapen van het Nederlandse politiekorps is veranderd, dus werden we daarin wegwijs gemaakt. Toen ik zeven jaar geleden voor het eerst schietles kreeg, moest ik huilen van de spanning. De gedachte dat ik met dat wapen mensen dood kon maken, vond ik verschrikkelijk."

"Het enge is dat ik het een half uur later leuk begon te vinden, omdat het een sport werd. Als je dat schieten eenmaal onder de knie hebt, ga je steeds een stapje verder: eerst met rechts, dan met links, dan vanuit actie en uitendelijk probeer je dat linkeroorlelletje te raken. Nu draai ik er mijn hand niet meer voor om en is schieten dagelijkse routine geworden."

Stunts

Stunts doet ze het liefst zelf, ondanks de risico's die eraan zijn verbonden. Zo scheurde Victor Reinier vorig jaar een achillespees. Een uur later stond hij weer voor de camera.

"Daar houd ik zo van", zegt Angela. "Victor is geen zeikerd. Ik ben ook niet zo. Je gaat gewoon door. Ik heb tijdens de opnamen van het eerste seizoen een keer een dag lang op schoenen met hakken van negen centimeter gerend. De volgende dag had ik allemaal spierscheurtjes in mijn bovenbenen. Dat deed zo'n pijn! Sindsdien draag ik gympen als ik moet rennen."

"Toch verheug ik me altijd op achtervolgingsscènes. Als ik zo dynamisch bezig ben, ben ik heel gefocust. Ik loop ook altijd te zeuren bij de schrijvers dat ze mij stoere dingen moeten laten doen. Het kan mij niet gek genoeg zijn."

Einde Flikken Maastricht

Het romantische spanningsveld tussen Eva en Wolfs vormt een belangrijk deel van de aantrekkingskracht van de serie. Wat zou het betekenen als de twee een liefdesrelatie krijgen?

"Mijn intuïtie zegt: dat is het einde van Flikken Maastricht. Ik vind dat om elkaar heen draaien juist ontzettend leuk. Ik had het er ook erg moeilijk mee dat we al in het tweede seizoen een vrijscène hadden. Ik was er enorm op tegen."

"Victor ziet het tegenwoordig anders. HIj vindt het zonde om een relatie tussen Eva en Wolfs uit te sluiten omdat het, als je het op een originele manier doet, tot verrassingen kan leiden. Nu denk ik: ja, het kan misschien ook heel grappig zijn. Maar voorlopig nog maar even niet."

Flikken Maastricht begint vrijdag 14 maart om 20:35 uur op Nederland 1 aan het achtste seizoen.

Lees hier ons verslag van de schietlessen van Angela, Victor en de rest van de cast

Meer over