Anita Witzier over Liefde voor Later

17 juni 2013 10:54 | sterren | Door Televizier

In het nieuwe programma Liefde voor Later volgt Anita Witzier zeven gezinnen waarvan de vader of moeder ongeneeslijk ziek is. Anita vertelt over de serie.

Wat wil je laten zien met dit ­programma?

„Met dit programma willen we dood, afscheid nemen en rouwen bespreekbaar maken. Voor veel mensen is het een ­lastig onderwerp, zeker met kinderen. Hoe ga je daarmee om? Hoe houd je de herinnering levend, als ze nu nog zo jong zijn?”

Hoe gaan de gezinnen met de situatie om?

„Ieder gezin heeft natuurlijk zijn eigen manier om met de ziekte om te gaan. Er waren ouders die hun kinderen nog niet wilden vertellen wat er speelde, om ze zo lang mogelijk kind te laten zijn en niet te belasten met dat verdriet. De rouwtherapeute die de gezinnen begeleidt, vindt het juist belangrijk om kinderen wél alles uit te leggen, omdat ze anders buitengesloten worden van een groot geheim waarvan iedereen om hen heen op de hoogte is.”

Hoe houden de zieke ouders hun herinnering in stand?

„Ze werken aan een herinneringsdoos, waarin spullen, ­teksten of andere aandenkens komen. Zo denken de ouders bewust na over hoe ze herinnerd willen worden. Wat vind je belangrijk en wie was je als mens? Op eigen kracht zo’n doos vullen is heel confronterend, want het is bedoeld voor een moment in het leven van hun kinderen dat ze zelf niet meer meemaken.”

Is het moeilijk het programma achter je te laten wanneer je weer naar huis gaat?

„Ja, ik vroeg me voortdurend af hoe het met ze was. En nu nog steeds. De laatste draaidagen waren het zwaarst. Wat zeg je tegen iemand die dood gaat? De therapeute leerde dat ik me niet schuldig hoefde te voelen wanneer ik na een middag bij een gezin ’s avonds een gezellig feestje had. Je kunt tenslotte niet alles mee naar huis nemen.”

Wie zien we in deze eerste ­aflevering?

„In de eerste aflevering volgen we Menno. Hij heeft de diagnose Non-Hodgkin gekregen, een vorm van lymfeklierkanker. Met zijn vrouw Kim en kinderen Jill en Cas wil hij van iedere dag een feestje maken, zodat ze hem niet alleen maar herinneren als de zieke papa. Ook het gezin van Afiena wordt gevolgd. Ze heeft uitgezaaide nierkanker. Ze wil zoveel ­mogelijk vastleggen voor haar vier kinderen, zodat ze later een indruk hebben van wie hun moeder was.”

Meer over