Spannend!

Anna Gimbrère licht tipje van de sluier op over Restaurant van de Toekomst

14 september 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Annemieke van der Togt

Anna Gimbrère presenteert samen met Sosha Duysker het nieuwe programma Restaurant van de Toekomst. Daarin strijden twee chef-koks tegen elkaar. Zij bereiden bekende gerechten, maar gebruiken daarvoor innovatieve, duurzame ingrediënten.

Wat is de opzet van het programma?

“In Restaurant van de Toekomst willen we laten zien aan welke voedselinnovaties er nu wereldwijd gewerkt wordt. Van sommige dingen heb je als kijker misschien wel eens gehoord, maar heb je geen idee of het lekker is. Andere producten zijn voor de meeste mensen compleet nieuw. We testen onder meer pasta gemaakt door bacteriën die luchtmoleculen omzetten, kweekvlees en Nederlandse zoutwateralg. Elke week gaan chef-koks Marleen Brouwer en Dennis Huwaë met elkaar de strijd aan om met die verrassende ingrediënten een bekend gerecht te maken, zoals stamppot of hamburgers.”

Wat is jouw rol daarin?

Sosha Duysker en ik zijn ieder gekoppeld aan een chef-kok en wij halen voor hen de ingrediënten op. Wij zien waar ze gemaakt worden, onderzoeken hoe dat in zijn werk gaat en nemen die vervolgens mee naar de keuken. In het restaurant helpen we een beetje mee en heten we de gasten welkom. De gasten zijn eigenlijk de jury. Zij bepalen uiteindelijk welk gerecht het beste is gelukt.”

Waarom vind je het belangrijk om dit programma te maken?

“Ik vind het belangrijk dat mensen zien hoeveel diverser ons dieet zou kunnen zijn. Ik denk dat velen uit gewoonte hun eten kiezen, maar ons huidige dieet is niet houdbaar voor de planeet. Vooral niet de hoeveelheid vlees die we eten. Het kost namelijk erg veel land en water om alle dieren te voeden. Dat land kunnen we beter gebruiken voor plantaardige voeding en daarmee lossen we niet alleen een deel van het klimaatprobleem op, maar ook het wereldwijde voedseltekort. Het positieve aan dit programma is dat je voelt dat er zoveel slimme, gedreven ondernemers met goede ideeën zijn. Dat geeft mij veel hoop.”

Restaurant van de Toekomst is vanaf donderdag 14 september wekelijks om 20:55 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.

Meer over