Anne-Mieke Ruyten vertelt over haar rol in Bar Gezellig

18 mei 2014 08:23 | sterren | Door Televizier

Een jaar na Kinderen geen bezwaar is Anne-Mieke Ruyten (53) sinds kort te zien in Bar Gezellig, een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse klassieker Cheers. Ze speelt de pittige serveerster Cindy.

Toen zenderbazen vorig jaar na negen seizoenen de stekker uit Kinderen Geen Bezwaar trokken, omdat ze vonden dat de Vara-comedy niet langer bij de publieke omroep hoorde, was Anne-Mieke Ruyten ervan overtuigd dat het haar laatste tv-rol was. "Ik dacht: ik word een jaartje ouder, heb al in verschillende comedyseries gespeeld, het zal wel stoppen nu. Ik voelde me dan ook heel vereerd dat ik auditie mocht komen doen voor Bar Gezellig."

Pittig

Nam Ruyten als therapeute en moeder Maud in Kinderen Geen Bezwaar al geen blad voor de mond, in haar nieuwe tv-klus speelt ze een nog pittiger type: vaste ­serveerster Cindy, een alleenstaande moeder van zes kinderen die met haar scherpe grappen graag de stamgasten op de kast jaagt. "De rol is op mijn lijf geschreven. Cindy is 'one of the guys', net als ik. Ze is stoer, nuchter en bepaald niet op haar mondje gevallen. Haar pittige humor herken ik van vroeger. Ik kom uit een jongensgezin – één zusje, vier broers – en ging als kind ook veel met jongens om. Op de set wordt er wel eens geroepen dat ze de grappen van Cindy te grof vinden, maar ik vind dat reuze meevallen."

Amerikaanse klassieker

Je zult in dit beeld vast serveerster Carla – die kleine met krullen – uit Cheers (1982-1993) herkennen. Bar Gezellig is namelijk een ­Nederlandse bewerking van deze Amerikaanse klassieker over een kroeg in Boston waar iedereen je naam kent. Ruyten: "Een erg leuke serie. Echt fantastisch ­geschreven. ­Ik houd enorm van die kroegenhumor."

Nederlandse versie

In de poldervariant is Bastiaan Ragas kroegbaas Barry en speelt Sytske van der Ster een soort Diane (in Cheers de naïeve en lichtelijk neurotische andere serveerster). Net als in de Amerikaanse versie helpt een oude sportcoach van de kroegbaas hem in de bar. Ook maken een gezette stamgast (Lou) en een postbode (Niek) deel uit van het ’vaste’ meubilair. Toch waakt Ruyten ervoor om Bar Gezellig al te nadrukkelijk te vergelijken met Cheers.

"De serie speelt zich af in ­Nederland in de huidige tijd. Zo hebben we allemaal een mobiele telefoon. De scripts en personages zijn weliswaar op het origineel gebaseerd, maar naar Nederland vertaald en bewerkt. Kroegbaas Barry is bijvoorbeeld een oud-profvoetballer in plaats van een voormalige honkballer. Ik imiteer Carla ook niet, draag geen pruik met krulletjes of zo. Met ons acteerspel en energie geven we een eigen ­invulling aan de personages."

Remakes lopen niet altijd goed

Zes afleveringen zijn er voorlopig gemaakt. "Inderdaad niet veel om ons te bewijzen. Maar hopelijk genoeg om voldoende kijkers aan ons te binden, zodat er een vervolg komt." Die voorzichtigheid heeft ongetwijfeld te maken met recente minder geslaagde remakes als ­Iedereen is Gek op Jack (Everybody loves Raymond) en ­Golden Girls (The Golden Girls).

"Die series heb ik niet ­gezien en dus kan ik er ook niet over oordelen. Ik hoop dat Bar ­Gezellig op eenzelfde manier gaat werken als SamSam (comedyserie tussen 1994-2004, over twee ­jongens en een meisje die kamers huren in het huis van twee ouderen, red.). Dat was gebaseerd op de Britse ­sitcom Man About the House. Van tevoren was men daar heel sceptisch over, maar na een aantal weken was dat gevoel weg. Mensen vergaten dat het een remake was. Bovendien is er een generatie die Cheers helemaal niet kent. En de situaties die zich in het café afspelen, zoals de liefdeslijn tussen Bastiaan en Sytske, zijn tijdloos en universeel."

Heftige repetities

Oud-SamSam-collega Elle van Rijn, tegenwoordig succesvol schrijfster en columnist, vertaalde en bewerkte de scripts. "Zo leuk om weer met haar samen te werken, al staan we nu ieder aan één kant van de lijn. Ze heeft een enorm gevoel voor humor. Ze is ook heel belangstellend; komt regelmatig langs op de set." Daar gaat het tijdens de repetities soms heftig aan toe, in de goede zin van het woord dan. "We zijn allemaal ontzettend betrokken en tot op het bot gemotiveerd om van Bar Gezellig een succes te maken. Daardoor heeft ­iedereen een mening over hoe we een scène het beste kunnen aanpakken. Dat is soms best vermoeiend, maar ook goed omdat we allemaal achter het product staan."

Opnames met publiek

Voor elke aflevering wordt drie dagen gerepeteerd, op dag vier zijn de opnames met het publiek. "Dat vind ik het leukst! Ik houd van theater en ik houd van tv. Een sitcom voor publiek is een mix van die twee, want je hebt elke week een soort première. We hoeven het weliswaar niet in een keer goed te doen – vaak worden ­scènes zelfs twee keer gedraaid – maar het zorgt er wel voor dat je geconcentreerd aan het spelen bent. Bovendien heb je het publiek nodig om te weten waar de lach zit. Bij komedie draait alles om timing."

Kroeg als huiskamer

Of ze na werktijd zelf nog de kroeg in duikt voor een borreltje? "Omdat ik in Antwerpen woon en veel in ­Nederland werk, ben ik zo vaak weg dat ik in mijn vrije tijd het liefste thuis ben. Ik vind het leuker om daar mensen te ontvangen dan om naar de kroeg te gaan. Die tijd heb ik gehad." Dat was vroeger wel anders. "Ik kom uit Limburg en heb met carnaval menig café ­bezocht. ­Tijdens mijn studententijd in Antwerpen, waar ik de ­toneelopleiding volgde, had ik zelfs een stamkroeg: De Pallieter.

Een soort artiestencafé dat ­tegenover school lag en waar ook veel acteurs kwamen. Samen met mijn studiegenoten hebben we daar heel wat uren doorgebracht. Het was onze huiskamer. Als we niet op school zaten, zaten we daar. Het was ook de enige kroeg waar ik in m’n eentje naartoe durfde te gaan, omdat ik wist dat ik er ­altijd wel een bekende zou treffen. Ik heb daar ook mijn man (de Belgische acteur Ron Cornet, red.) ontmoet. Hij stond bij de flipperkast en ik sprak hem aan.

De Pallieter bestaat nog steeds, maar de school niet meer. Daardoor komt er nu een heel andere slag mensen. Maar een keer in de twee jaar ­bezetten wij het: dan heb ik er een reünie met mijn klasgenoten. Dit jaar help ik ook weer mee organiseren. Zo leuk!" Wat ze dan het liefste drinkt? "Een demi-demi. Dat is cava met witte wijn, die tegelijkertijd in een champagneglas worden geschonken, helemaal tot aan de rand. Ontzettend ­lekker."

Bar Gezellig is elke woensdag te zien om 21:30 uur op SBS 6.

Meer over