Antoinette Hertsenberg over Zorg.nu

4 Oktober 2016 13:33 | sterren | Door Televizier

© TROS
Antoinette Hertsenberg, koningin van de consumentenprogramma’s, is gestopt bij Opgelicht?! om Zorg.nu te maken. Wat kunnen we daarvan verwachten? Antoinette vertelt.

Hoe is Zorg.nu ontstaan?

“Avrotros had behoefte aan een nieuw medisch programma en vroeg me na te denken over een vervolg op Missers!, waarin ­Pieter Jan Hagens medische fouten belichtte. Terwijl ik mijn gedachten erover liet gaan en steeds enthousiaster werd, kwam ik tot de conclusie dat het format breder moest zijn dan alleen die blunders. Daarmee doe je de zorg echt tekort, vind ik. Ik vind dat we kritisch op de zorg moeten zijn, maar ook oog moeten hebben voor de enorme liefde en toewijding waarmee al die artsen en verplegers hun werk doen. En er gaat ook heel veel goed, denk aan innovaties die het verschil maken tussen leven en dood. Bovendien spelen er andere problemen in de zorg: systeemfouten, protocollen, de macht van de farmaceutische industrie. Ik dacht: wat zou het mooi zijn een programma te maken waarin al die facetten zitten. Dat was er nog niet.”

Hoe is het met de Nederlandse gezondheidszorg gesteld?

“Afgezien van de huis-, tuin- en keukenkwaaltjes hoef ik nooit naar de huisarts of het ziekenhuis. Maar net als iedereen kom ook ik weleens in aanraking met de gezondheidszorg. Omdat m’n moeder wat mankeert of een dierbare een ernstige ziekte heeft. Mijn indruk is – en dat blijkt ook uit internationaal onderzoek – dat we in ons land echt waanzinnig goede zorg hebben. Tegelijkertijd kan het geen kwaad om de vinger te leggen op datgene wat misgaat en te kijken hoe het beter kan. Dát is de insteek van Zorg.nu.”

In de eerste aflevering gaat het over immuuntherapie bij kanker.

“Met een filmpje laten we zien hoe die behandeling precies werkt. Ik praat erover met een arts, een onderzoeker en met patiënten die het hebben ondergaan. Sommigen hadden een terminale vorm van kanker en hebben dankzij deze behandeling weer overlevingskansen. Dat heeft enorm veel impact; het zijn aangrijpende verhalen.”

Om Zorg.nu te kunnen maken, heb je wel afscheid moeten nemen van Opgelicht?!

“Met Radar erbij zou het te veel zijn geweest. Natuurlijk was het afscheid best zwaar, want het voelt toch als een afsluiting van een tijdperk. Maar voor het programma is het echt geen ramp dat ik weg ben. Het ziet er nog steeds prima uit en Jaap (Jongbloed) doet het perfect. Bovendien is het een enorme uitdaging om een programma vanaf het begin op te zetten. En de zorg is iets wat iedereen aanspreekt, ook mij. ”

Zorg.nu, 21.25NPO 1

Meer over