Arie Boomsma begrijpt homofobe uitspraken Van der Gijp

René van der Gijp veroorzaakte gisteravond flink wat commotie met zijn homofobe uitspraken. Arie Boomsma lijkt deze uitingen wel te begrijpen.

René van der Gijp had het hoogste woord tijdens Voetbal International. Naar aanleiding van de eerste KNVB-boot tijdens de Gay Pride Canal Parade ventileerde hij zijn mening over homoseksuele voetballers. Zo stelde hij dat “voetbal geen sport is voor homo’s”

Arie Boomsma

Arie Boomsma is altijd nauw betrokken geweest bij de acceptatie van homo's in Nederland. Zo presenteert hij het programma Uit de Kast en poseerde hij in het blad L'Homo. Toch ligt hij niet wakker van René's uitspraken: "Er is een sfeer ontstaan dat iedereen probeert de homo-emancipatie vooruit te helpen. Als er dan een tegengeluid is, buitelt iedereen over elkaar heen. Dat vind ik fascinerend."

Infantiele grappen in VI

Boomsma zegt de grappen wel te begrijpen, maar ook erg kinderachtig te vinden: "Het is een infantiele, gemakzuchtige manier van grappen maken. Met een grote voorspelbaarheid zoals dat ook gaat op het voetbalveld, het schoolplein en de straat", laat de presentator aan de Telegraaf weten.

Publiek figuur

Arie Boomsma had graag gezien dat een publiek figuur als Van der Gijp het anders had aangepakt. "Het zou mooi zijn als hij als publiek figuur een meer open sfeer zou creëren. Hij kiest er nu voor een beeld in stand te houden en zelfs juist sterker te maken. Maar inmiddels kunnen we ook uitgaan van de kracht van jonge homo's. Ze zijn wel wat gewend.”

 

Meer over:

Reageren