Arjan Erkel presenteert vernieuwde Vreemde tralies

De EO blaast documentairereeks Vreemde tralies nieuw leven in. De serie over Nederlandse gevangenen in den vreemde is het presentatiedebuut van Arjan Erkel.

Vast zitten over de grens is vaak een op z'n zachtst gezegd onprettige ervaring. Arjan Erkel (46) kan daar over meepraten. In 2002 werd hij gegijzeld in Dagestan door Tsjetjeense rebellen die hem uiteindelijk 20 maanden vast hielden. De ervaring veranderde zijn leven en geeft hem een uniek inzicht in de situatie waar de Nederlandse gevangenen zich in bevinden.

Portretten

Erkel bezoekt Nederlanders die achter de tralies zitten in onder meer Albanië, Peru, Japan, Colombia en Noorwegen. Niet alleen maakt hij portretten van hun dagelijks leven en omstandigheden, hij staat ook stil bij de vraag wat het gevangenissysteem over het land zelf zegt. Daarnaast spreekt hj met vrijwilligers van Reclassering Nederland die gedetineerden in het buitenland opzoeken.

Herman Wegter

Vreemde tralies was in 2007 voor het eerst te zien, toen werd de serie gepresenteerd door Herman Wegter. De laatste jaren waren er diverse varianten van het programma te zien, zo maakte SBS 6 Gevangen in het buitenland en ging Jan Kooijman op pad voor de RTL 5 show Buitenlandse gevangenissen.

Vreemde tralies is vanaf dinsdag 28 juni te zien om 21.10 uur op NPO 2.

Meer over:

Reageren