Arjen Lubach over DWDD-dubbeling: "Bizar toeval"

28 september 2015 14:02 | sterren | Door Televizier

Arjen Lubach en Olaf Koens hadden in Zondag in Lubach een interview dat woordelijk gelijk was met een eerder gesprek in DWDD. Een bizar toeval, zo liet Lubach vandaag weten.

Tijdens de uitzending viel het oplettende kijkers al op dat de twee gesprekken veel op elkaar leken

Persverklaring Zondag met Lubach

In een speciale persverklaring op de website van de VPRO reageerde Arjen vandaag op de aantijgingen dat het interview moedwillig geplagieerd zou zijn: " “Ik heb vanmorgen met stijgende verbazing zitten kijken naar een compilatie. De gelijkenis is verbijsterend. Het is logisch dat er enige overlap zit in de gesprekken, maar dat het zo dichtbij elkaar ligt, daar schrik ik echt van."

Chimpansees en Nescio

Toch is het volgens Lubach bijna niet te voorkomen dat zoiets zou gebeuren: "Aan de andere kant: dit moest natuurlijk een keer gebeuren. Na ruim zestig jaar Nederlandse televisie met zoveel zenders zijn er ontelbare uren zendtijd verstreken. Dan is het onvermijdelijk dat een aantal minuten een keer identiek is. Het is zoals het bekende voorbeeld van de chimpansee met de typemachine: als je ’m er maar lang genoeg achter zet, schrijft hij uiteindelijk het hele oeuvre van Nescio. Niets meer dan een bizar toeval.”

Betere research

Arjen sluit af met de belofte een hartig woordje met de verantwoordelijke redacteur te gaan wisselen, al vallen er volgens hem geen gedwongen ontslagen: "Betere research kan dit soort fouten in de toekomst voorkomen.”

Meer over