Art Rooijakkers & Angela Groothuizen over het succes van ‘Wie is de Mol?’

1 januari 2014 10:00 | sterren | Door Televizier

Angela Groothuizen was de eerste presentator van ‘Wie is de Mol?’, Art Rooijakkers de huidige. Televizier sprak met beiden over 15 jaar ‘De Mol’ op televisie.

Australië 1999. Presentatrice Angela Groothuizen en haar crew werken aan het nieuwe AVRO-programma Wie is de Mol? Het is afzien. Dit spel is zo  ingewikkeld dat ze ter plekke het wiel moeten uitvinden.

Angela herinnert het zich nog goed. „Het was keihard werken. Ik weet nog dat ik 40 werd. Om 9 uur ’s avonds werd er voor me gezongen, daarna ging iedereen naar bed; we waren gebroken.”

Big Brother

En toen kwam er bericht uit ­Nederland: Bart had in Big Brother liggen rotzooien met Sabine. „Wij hadden geen idee wie die mensen waren, maar we waren wel meteen bang dat we de slag hadden gemist. Tv was harder geworden met al die ­realityprogramma’s, en dan zouden wij er nog eens achteraan komen met dit ­nieuwe ­programma.” Die zorg bleek echter onnodig. Het eerste ­seizoen van Wie is de Mol? (nog met ­onbekende Nederlanders) was een hit. „Big Brother was baanbrekend, maar bleef ­eendimensionaal, terwijl De Mol een heel gelaagd spel is.”

Rampseizoen

Vijf seizoenen Wie is de Mol? zou Angela presenteren, waarvan de vierde de meest levendige herinneringen zou achter­laten. Dat was de editie in Canada waarin werkelijk alles misging. „Er lag zo veel sneeuw dat het gevaarlijk was om de spellen te doen, de bekendmaking van de Mol viel in het water omdat een mast instortte, en op de avond van de eerste uitzending brak de Irakoorlog uit. Dat seizoen had het einde kunnen betekenen van Wie is de Mol? Bijna was het programma omgevallen. Ik heb heel erg mijn best gedaan het in stand te houden.”

Karel van de Graaf

Angela is nog altijd de langst­zittende presentator. Ondanks het succes werd ze in 2005, tegen haar zin, opgevolgd door Karel van de Graaf. „Toen het programma eindelijk zijn vorm had, werd ik vervangen. Dat deed pijn, maar ik ben me altijd verbonden blijven voelen met het programma. Ik ben ook niet rancuneus, dus toen Wie is de Mol? dit jaar de Televizier-Ring won, was ik ontroerd. Het was zo mooi en speciaal toen ik daar mijn oude vrienden zag staan. Wauw, we hebben echt iets neergezet.”

Strenge presentatie

Karel van de Graaf werd al snel opgevolgd door Pieter Jan Hagens, die in 2012 op zijn beurt werd vervangen door Art Rooijakkers. Een goede keuze, vindt Angela. „Hij heeft precies de juiste toon, is afstandelijk genoeg en kent het spel goed omdat hij zelf heeft meegedaan.” Art won het elfde seizoen, toen Patrick Stoof de saboteur bleek. „Ik heb alle aspecten meegemaakt, behalve hoe het is om een rood scherm te krijgen”, zegt Art.

Afbeelding

Volgens hem is Wie is de Mol? een heel ander programma geworden sinds de dagen van Angela. „Zij was een pionier en de ideale reisleider. Met haar wilde je wel op pad.” Angela vult Art lachend aan: „Zo gezellig vonden de kandidaten me niet, hoor. Ze waren juist een beetje bang als ik binnenkwam. En als ik iemand na afloop weer tegenkwam, was dat nog steeds zo!” Volgens Art is Wie is de Mol? sindsdien wel strenger geworden. „Van Karel met zijn hoed schrokken de kandidaten, Pieter Jan was de onleesbare en ik doe het weer op mijn eigen manier.”

BN’ers

Angela presenteerde in 2005 ook de eerste BN’er-editie met Marc-Marie Huijbregts (de winnaar) en Yvon Jaspers (de Mol). Maar de BN’ers liepen destijds nog niet warm voor het spel. Angela: „Het duurde acht maanden voordat we genoeg deelnemers hadden gevonden. Niemand wilde meedoen. We zochten dan ook naar mensen die wat konden, niet de Kelly’s van deze wereld.” Anno 2013 staan BN’ers juist in de rij om zich een paar weken onder te dompelen in het universum van Wie is de Mol?, waar je gegarandeerd uit komt met vrienden voor het leven. Art: „Je doet hieraan mee omdat je het wilt, omdat het een voorrecht is.”

Winnen

Van alle Wie is de Mol?-presentatoren was Art de gelukkige; hij mocht dit jaar de Gouden Televizier-Ring om zijn vinger schuiven. „Ik liep die avond met Angela over de gouden loper richting Carré. Toen zei ik nog: ‘Ik vind het al leuk dat we zo vaak genomineerd zijn’. Angela antwoordde: ‘Dat klopt, maar winnen is ook leuk hoor, Art.’ Toen we wonnen, begreep ik wat ze bedoelde. Die ontlading was zo groot. Het was een mooie avond.”

Wie is de Mol? vanaf 2 januari om 20.30 uur op Nederland 1

Meer over