De Eeuw van mijn dochters

Art Rooijakkers schrijft debuutroman over zijn dochters

11 augustus 2020 09:49 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten
Art Rooijakkers heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Het RTL-gezicht werkte in stilte aan zijn eerste boek getiteld De eeuw van mijn dochters, waarin hij de wereld van straks nu al probeert te duiden.

Art onthulde zijn auteursdebuut in een post op Instagram.

Parool column

Het idee voor De eeuw van mijn dochters komt voort uit de gelijknamige serie columns die Rooijakkers in 2019 voor Het Parool schreef. Kinderen die nu geboren worden hebben een levensverwachting van 100 jaar, zo ook Arts tweeling Puk en Keesje die in 2017 werden geboren. In zijn columns gaf Art zijn visie op hoe de maatschappij in die periode zal veranderen. Naar aanleiding van dit boek lanceerde hij begin dit jaar ook al een gelijknamige podcast bij BNR.

Lockdown

Art tekende eind vorig jaar zijn contract bij uitgeverij Thomas Rap. De intelligente lockdown zou een uitgelezen mogelijkheid moeten zijn om ongestoord te schrijven. Arts tv-werk bij RTL is volledig stilgevallen, toch kostte het hem moeite zich te focussen. Hij raakte zelfs ontmoedigd: "Hoe kun je schrijven over de toekomst wanneer er alleen het heden is?", zo mijmert hij op Instagram. 

Najaar

Art heeft het desonsdanks weten te rooien. De oorspronkelijke columns zijn uitgebreid en hij heeft er nog eens vijftig geschreven. Voldoende voor een boek dat dit najaar in de schappen ligt. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Whaaa!!! Ik heb een boek geschreven!!! 🥳 Een jaar lang schreef ik een wekelijkse column voor de leukste krant van het land: @hetparool. In de serie ‘Eeuw van mijn Dochters’ legde ik elke week een concrete vraag over de nabije toekomst voor aan wetenschappers en deskundigen. Gaan mijn dochters de ruimte in? Spreken ze nog Nederlands? Verdwijnt ons land in de Noordzee? Na een paar weken zei de hoofdredacteur van Het Parool @ronald_ockhuysen me dat er verzoeken zouden komen om de columns gebundeld uit te brengen. En ook al wist ik niet dat voorspellende gaven tot een takenpakket van een gemiddelde hoodredacteur behoorde; hij had gelijk. Eind vorig jaar tekende ik een contract bij uitgeverij @thomas_rap en startte vol goede moed aan dit boek; een bundel waarin de columns, niet gehinderd door de beperkte ruimte van een krantenpagina, flink zijn uitgebreid, vernieuwd en aangevuld en ik in een stuk of vijftig hoofdstukken, waaronder een aantal splinternieuwe, de eeuw van mijn dochters in kaart probeer te brengen. Ik zal eerlijk zijn, tijdens de ‘intelligente lockdown’ raakte ik ontmoedigd. Hoe kun je schrijven over de toekomst wanneer er alleen het heden is? Maar dankzij de steun van de mensen van uitgeverij @thomas_rap schreef ik door. En nu mag ik het trots van de daken schreeuwen: dit najaar ligt #deeeuwvanmijndochters in de boekwinkel! #trotsalseenpauwmetzevenlullen  #eeuwvanmijndochters #najaar2020 #opnaareenonverbiddelijkebestseller

Een bericht gedeeld door Art Rooijakkers (@artrooijakkers) op

Meer over