Interview

Art Rooijakkers presenteert DNA Singers: 'Groot cadeau dat ik mijn werk weer kan doen'

12 januari 2023 10:05 | sterren | Door Lydia van der Weide

© Tom Cornelissen

Voor Art Rooijakkers is DNA Singers haast net zo spannend als voor de familieleden van de BN’ers die in dit showprogramma optreden. Na een jaar vol stemproblemen staat hij eindelijk weer voor publiek.

‘DNA Singers’, dat klinkt mysterieus. Wat is het voor programma?

“Iedere uitzending ontvangen we drie kandidaten die familie zijn van bekende Nederlandse artiesten. Een zoon, een dochter, een broer of een neef. Twee panels gaan raden van wie de kandidaten familie zijn. Eerst zingen ze in hun eentje, daarna doen ze een duet met hun familielid, van wie wij enkel een silhouet zien.

Is het niet weer een zoveelste variatie op een talentenshow?

“Nee hoor, daar gaat het niet om. Voor de kandidaten is er geen wedstrijdelement. Wat mij het meeste raakte, was de ontroering van de BN’ers. Sommigen glimmen van trots of moeten huilen. Dat snap ik. Ik heb twee dochtertjes en kan ik mij goed voorstellen dat het geweldig zou zijn iets dergelijks met hen te doen. Alleen kan ík absoluut niet zingen.”

Het scheelde weinig of je kon zelfs niet eens meer práten hè?

“Klopt. In de zomer van 2021 kreeg ik stemproblemen. Het bleek een granuloom; een vergroeiing boven mijn stembanden. En dat zou niet meer goedkomen. Na het slechtnieuwsgesprek reed ik in mijn eentje naar huis. Ik heb keiharde muziek opgezet en flink gehuild. Hoe moest het nu verder? Een presentator zonder stem, dat kan natuurlijk niet. Ik zag mijn leven op dat moment wel even instorten.”

Wist je je te herpakken?

“Ja, absoluut. Want ik wil meteen relativeren wat mij overkwam: er zijn veel ergere dingen. Ik was er nooit aan doodgegaan. En als het zo was gebleven, had ik daarmee moeten leren leven, klaar. Maar een andere arts zag gelukkig nog kansen. Het werd een pittig traject, met nog drie operaties en mijn stembanden zijn maanden platgelegd met botox. Maar nu is alles weer goed, al moet ik nog voorzichtig zijn met mijn stem.”

Hoe kijk je terug op die periode?

“Ik heb er veel van geleerd. Ik besefte hoeveel mooie dingen ik al heb gedaan. Al die mooie programma’s, al die uitdagingen: dat is iets om met grote tevredenheid en dankbaarheid op terug te kijken. Als het voortaan iets achter de schermen moest worden, dan was dat maar zo. Want werk is niet waar het in het leven echt om gaat.”

Waar gaat het wél om?

“Om de tijd en aandacht die ik heb voor de mensen om wie ik geef. Om mijn dochters; vooral zíj zijn belangrijk. De grootste reden dat ik mijn stem weer terug wilde, was omdat ik die twee weer wilde kunnen voorlezen. Het moment dat ik voor het eerst weer met een boek bij hen zat, dat was emotioneel. Maar ik wind er geen doekjes om: het is óók als groot cadeau dat ik mijn werk weer kan doen. Dat ik na dit roerige jaar zo’n grote tv-show als DNA Singers mag presenteren vind ik erg leuk en spannend!”

DNA Singers is vanaf donderdag 12 januari 2023 wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over