Astrid Kersseboom 14 uur in een hokje op de Dam

Veertien uur zit Astrid Kersseboom vandaag met Rob Trip in een glazen huis op de Dam om voor de NOS de uitzending over de troonswisseling aan elkaar te praten. Wat zijn haar verwachtingen van de grote dag?

Sinds 28 januari heeft Astrid Kersseboom zich mentaal kunnen voorbereiden op dit marathonprogramma op Koninginnedag. Op die dag maakte koning Beatrix bekend dat ze de kroon zal overdragen aan prins Willem-Alexander. De  NOS begon vrijwel direct met het plannen van de reportages over de plechtigheden en de bijbehorende festiviteiten op 30 april.

14 uur in een glazen hokje

De centrale studio staat op de Dam in Amsterdam in een glazen huis met uitzicht op het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Daarin zullen Astrid en Rob Trip van 9 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds verslag doen en gasten ontvangen. Voor Astrid begint de dag al om 6 uur. „Vroeg opstaan is niet mijn hobby”, zegt de presentatrice. „Ik denkt dat dit voor mij het zwaarste deel van de dag wordt. Dan douchen, aankleden, ontbijten en naar de schmink; ik moet er wel een beetje leuk uitzien.”

Balanceren

Welke toon gaat ze aanslaan in het glazen ‘hokje’, zoals ze het zelf noemt? „Dezelfde toon als in de normale uitzendingen over Koninginnedag. Journalistiek, ergens tussen nuchter en feestelijk in, afhankelijk van de gebeurtenis die op het schema staat. Wij vieren niet mee, wij registreren. Maar het moet ook niet te plechtig. Dat moet van de gelegenheid komen en niet van ons. Het wordt de hele dag balanceren.” Hoe het duo het ook doet, één ding is zeker: „Dat we de volgende dag in De wereld draait door zitten! Tijdens zo’n lange dag ga je vast een keer iets zeggen waarvan je achteraf denkt: had ik dat maar wat gelukkiger geformuleerd.”

Oranjebittertje

Ze beschouwt het als een grote eer om de inhuldiging op tv te mogen presenteren. „Het is een historisch ogenblik, zoiets gebeurt maar eens in de dertig jaar. En deze uitzending zal later nog veel worden bekeken.” Lachend: „Ik heb straks iets om aan mijn kleinkinderen te laten zien.” Na afloop dan maar een Oranjebittertje op de goede afloop? Astrid: „Daar ben ik niet zo’n fan van, maar een drankje zal er na de uitzending wel ingaan - en dat zal wel inslaan als een bom.”  

Meer over: