AVROTROS maakt serie 100 jaar Toon Hermans

21 augustus 2016 12:35 | sterren | Door Televizier

Toon Hermans zou dit jaar honderd zijn geworden. In 100 jaar Toon blikken cabaretiers terug op het leven en de loopbaan van 's lands grootste en toch eenvoudigste cabaretier.

Toon Hermans werd op 17 december 1916 geboren en stierf in 2000 in Nieuwegein. Al bij leven groeide hij uit tot een legende, van zijn One Man Shows in Carré, waar hij in 1965 de Gouden Televizier-Ring mee won, tot zijn ogenschijnlijke eenvoudige liedjes en versjes over het leven.

Ode

Om zijn honderdste geboortejaar te vieren, zendt AVROTROS vanaf donderdag 15 december de reeks 100 jaar Toon Hermans uit op NPO 2. Samen met vakgenoten van Toon onderzoekt Cornald Maas de man en zijn werk. Onder anderen Richard Groenendijk laat zijn licht schijnen over z'n persoonlijke fascinatie met de meester van de kleinkunst. Daarnaast worden plekken bezocht die belangrijk waren voor Toon, zoals geboorteplaats Sittard, Wenen en New York.

Radio 5

Ook op de radio wordt stilgestaan bij het werk van Toon. In de jaren vijftig schreef Hermans grotendeels vergeten musicalliedjes, NPO Radio 5 zendt nieuwe versies van deze songs uit, gezongen door bekende artiesten onder begeleiding van het Metropole Orkest.

Meer over