Interview

Babette van Veen over Het Perfecte Plaatje: 'Opdrachten zorgden voor pure paniek'

1 juni 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Na haar glansrol in De Verraders schittert Babette van Veen in het zomerse seizoen van fotowedstrijd Het Perfecte Plaatje, waarin ze opnieuw haar grenzen opzoekt. ‘De opdrachten zorgden voor pure paniek.’

Hoe kwam Het Perfecte Plaatje op je pad?

“Ik had al eens voorzichtig gevraagd aan jurylid William Rutten of ik alsjeblieft op de lijst mocht. Ik ben geen begenadigd fotograaf, maar ik zou de techniek wel graag willen leren. Als je meedoet aan Het Perfecte Plaatje krijg je les en uitleg over de apparatuur en kun je maanden oefenen. Dat leek me ideaal.”

Maar dit seizoen was er toch amper voorbereidingstijd?

“Precies! Normaal gesproken kun je een halfjaar oefenen, maar ik wist pas twee weken van tevoren dat ik zou gaan. De rest heeft wel langer les gehad. Dat gebrek aan voorbereiding was zeker wel een ding. Ik ben totaal niet technisch, en zo’n camera is een en al instellingen, knopjes en diafragma’s. Dat was echt wennen.”

En dan moest je ook nog naar Argentinië…

“Ik was nog nooit in Zuid-Amerika geweest, dus dat was al een ervaring en een avontuur op zich. En om in hartje winter lekker in korte broek op slippers door Buenos Aires te slenteren met een leuke groep mensen is absoluut geen straf. Maar echt ontspannen was het niet: de opdrachten zorgden voor pure paniek.”

Waar komt die paniek vandaan?

“De drang om te presteren. Maar dan sta je in een land waar je niemand kent, met een camera die je amper snapt en een complete ploeg die voortdurend achter je aan rent. Alles wat je vooraf bedenkt over een shoot loopt altijd anders. En ondertussen tikt de tijd door. Dan krijg ik een soort brainfreeze. Je wil toch met iets bruikbaars terugkomen. Mijn oplossing: heel veel schieten, dan is de kans het grootst dat je iets bruikbaars hebt.”

Wie zijn je grootste concurrenten?

“Een van de mooie dingen aan Het Perfecte Plaatje is dat de makers veel aandacht besteden aan de samenstelling van de groep. We houden allemaal van fotografie en hebben ieder onze sterke punten. Jochem van Gelder weet wél alles van techniek en hij was altijd bereid te helpen als ik weer eens stond te klungelen met een statief. Renée Soutendijk is getrouwd met een fotograaf, Daphne Bunskoek schildert en weet van alles over licht. Maurice Lede spreekt vloeiend Spaans en dat is een groot voordeel als je dingen moet regelen voor een shoot. Ik moest het hebben van vriendelijk lachen en gebarentaal.”

Waar ligt jouw kracht als fotograaf?

“Ik heb geprobeerd het op het creatieve te gooien. Ik doe wat ik mooi vind en ik heb ook echt wel een paar heel goede foto’s geschoten. Meedoen heeft me sowieso een betere fotograaf gemaakt. Ik heb veel geleerd over wat er prettig uitziet en hoe je iets dat er mooi uitziet ook goed op beeld kunt krijgen. Alles valt of staat met de lichtval.”

Wat is in jouw ogen een perfect plaatje?

“Beeld dat een gevoel of emotie oproept. Zelfs als het lelijk is of als je het niet eens bent met de boodschap. Voor mij zit het in kleine dingen, ik vind elke dag wel een ‘perfect plaatje’ in mijn eigen leven. Ik vind dat ik een fijn huis heb, leuke kinderen en een geweldige hond. Genieten van wat je hebt en niet altijd bezig zijn met wat anderen hebben. Daar wordt je eigen plaatje een stuk mooier van.”

Heb je nog plannen na De Verraders en Het Perfecte Plaatje?

“Zeker, er komen dit najaar projecten aan. Ik werd altijd al wel gevraagd voor dingetjes, maar daar had ik vanwege Goede tijden, Slechte Tijden vaak geen tijd voor. Maar een programma moet wel bij me passen. Expeditie Robinson zou ik weigeren: amper eten en dan ook nog eens van die ingewikkelde fysieke proeven doen? Ik snap thuis al niets van die uitleg. Wie is de Mol? trekt me om dezelfde reden niet zo. Als ik het toevallig eens zie, zijn ze zo druk om bijvoorbeeld 300 kilo zout te verplaatsen. Dat vind ik altijd een beetje doelloos, eerlijk gezegd.”

Het Perfecte Plaatje In Argentinië is vanaf woensdag 1 juni wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over