BBC op de vingers getikt voor gewraakte Top Gear-aflevering

De BBC heeft moedwillig een racistische grap uitgezonden van Top Gear-gezicht Jeremy Clarkson. Dit bepaalde de Britse mediawaakhond Ofcom na onderzoek.

De problemen ontstonden afgelopen maart nadat de BBC de Top Gear: Birma Special had uitgezonden waarna het klachten van kijkers regende wegens het taalgebruik van presentator Jeremy Clarkson.

Clarksons spleetoog controverse

Het leek in eerste instantie een onschuldige opmerking: Clarkson en zijn collega Richard Hammond bespraken de brug over de rivier de Kwai. Jeremy nam het woord "slope" in de mond wat niet alleen helling of heuvel betekent, maar ook spleetoog. Uitgerekend op dat moment is te zien hoe een Aziatische man over de brug loopt. Volgens Ofcom was dit geen toeval en heeft de BBC moedwillig een racistische grap uitgezonden.

Het is de zoveelste faux pas voor Clarkson die recent in zwaar weer kwam toen hij het N-woord gebruikte. Na dat incident beloofde Jeremy op te stappen als hij weer de fout in zou gaan. Het slope-incident telt niet mee, omdat 't vóór die belofte plaatsvond.

Meer over:

Reageren