Ha fijn, broccoli!

BinnensteBuiten verwelkomt nieuwe kok: 'Ik kook voornamelijk plantaardig'

11 september 2023 10:00 | sterren | Door Paulien Teunissen

© Stijn Ghijsen

Een nieuw gezicht in de BinnensteBuiten-keuken: dit seizoen roert chef-kok Geneal Harreman zijn liefde in de pannen. “Als je groente goed bereidt, gaat er een wereld voor je open.”

Hoe is je passie voor koken ontstaan?

“Van mijn derde tot mijn negende jaar heb ik op Curaçao gewoond. Ik woonde met mijn moeder bij mijn grootmoeder. Oma bedreef magie in de keuken, door haar is mijn liefde voor het koken ontstaan. Op het eiland moet alles geïmporteerd worden; ik kende groenten eigenlijk alleen van de potjes. Toen ik weer terugkwam in Nederland zag ik pas hoe ze er echt uitzagen. Later, tijdens mijn opleiding en bij het werken in sterrenrestaurants, kreeg ik soms wel dertig, veertig verschillende groenten door mijn handen. Prachtig!”

Hoe kwam je bij BinnensteBuiten terecht?

BinnensteBuiten benaderde mij. Sinds vorig najaar ben ik jurylid in Crazy Kitchen voor Z@pp op NPO 3. Ik heb veel geleerd door mee te doen aan Topchef Academy. Daar leerde ik koken en presenteren tegelijk. En dat doe ik op mijn eigen wijze: met een lach, met passie en met een geintje. Daarvoor had ik al heel veel YouTube-filmpjes over koken gemaakt. Toen BinnensteBuiten me vroeg om als vega-chef het expertteam te versterken, zei ik natuurlijk ja!”

Wat ga je toevoegen aan het programma?

“In de studio kook ik voornamelijk plantaardig, waarbij ik ook aandacht besteed aan eiwitrijke ingrediënten als tofoe of tempé. Daarnaast ben ik soms op locatie door het land te zien, bijvoorbeeld bij een boer of tuinder met een bijzondere groente. Veel mensen denken dat groenten saai zijn, maar als je ze goed bereidt en je kent verschillende bereidingsmethodes, gaat er een wereld voor je open. Mijn doel is dat veel meer mensen, ook kinderen, enthousiast worden van groenten. Dat de gedachte is: Ha fijn, broccoli!”

BinnensteBuiten is elke werkdag om 19:05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en in het weekend om 17:30 uur. 

Meer over