Interview

Bob Sikkes over nieuw klusprogramma De Moeite Waard?!: 'Gelukkig zijn sommige mensen stronteigenwijs'

23 mei 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Tom Cornelissen / RTL

In het woonprogramma De Moeite Waard?! knappen stellen een huis of appartement op met de bedoeling het met winst door te verkopen. Bouwexpert Bob Sikkes probeert hen voor de grootste valkuilen te behoeden.

Wat is de opzet van ‘De Moeite Waard?!’?

“Regelmatig zeggen mensen tegen mij: ‘Weet je wat mij nou leuk lijkt? Een huis kopen, dat helemaal zelf opknappen – want dat kan ik zo goed – en daarna doorverkopen met winst.’ Dat is precies wat de kandidaten proberen in dit programma. Ik heb zelf een aannemersbedrijf en weet dat dit echt niet makkelijk is. Elke aflevering volgen we een ander stel. De vraag is of ze, na maanden ploeteren, hun pand zo kunnen verkopen dat het uiteindelijk alle moeite waard was.”

Lees ook: De Moeite Waard?! van Bob Sikkes en Tijl Beckand krijgt nu al tweede seizoen 

Tijl Beckand presenteert het programma. Wat is jouw rol?

“De deelnemers leggen eerst hun plannen aan mij voor. Ze laten zien wat ze gekocht hebben, vertellen hoe ze de verbouwing voor zich zien, hoeveel geld erin gaat en wat ze eraan verwachten over te houden. Soms valt mijn mond open van verbazing over hoe naïef alles voorbereid is. Ik geef adviezen en wijs ze vooral op alle valkuilen. Gelukkig voor het programma zijn de meeste mensen stronteigenwijs.”

Wat vind je daar zelf het leukst aan?

“Het ligt heel dicht bij het werk dat ik dagelijks doe. En het is allemaal echt. Bij Kopen Zonder Kijken tekenen mensen blind voor een koophuis en wij knappen dat voor ze op. Daarin regelen we weleens een nieuwe keuken voor een habbekrats. Dat gebeurt nu niet. De kandidaten regelen en betalen alles zelf. Soms pakt dat hartstikke goed uit, maar in een van de afleveringen moet ik uiteindelijk toch tegen een kandidaat zeggen: ‘Als ik zie hoeveel uren je erin hebt gestoken, hoeveel risico je hebt genomen en hoeveel geld je overhoudt, had je achteraf gezien misschien beter een krantenwijk kunnen nemen.’”

De Moeite Waard?! is vanaf 23 mei iedere dinsdag om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over