Bob Sikkes over Verbouwen Zonder Grenzen

Tristan en Kristof vertimmeren in Gent een huis in deze aflevering van Verbouwen zonder grenzen. Bouwdeskundige Bob Sikkes helpt het duo een handje. Televizier sprak de bouwdeskundige.

Wat is het verschil tussen Bouwval gezocht en Verbouwen Zonder Grenzen?

"De mensen lopen bij het verbouwen tegen dezelfde problemen aan, maar in het buitenland komen er extra complicaties bij. Je hebt met andere regelgeving te maken, de elektra werkt vaak niet zoals in Nederland en soms zijn er grote taal- en cultuurverschillen die moeten worden overbrugd. Probeer bijvoorbeeld op een eilandje in Noorwegen, waar een van de afleveringen zich afspeelde, maar eens aan je spullen te komen. ”

Wat is de grootste valkuil voor de deelnemers aan het programma?

"Het gaat vaak mis omdat mensen hun mogelijkheden overschatten. Ze pakken een project aan dat het klussen overstijgt. Op televisie hebben ze zo’n verbouwing nogal eens in het honderd zien lopen en zij zullen even laten zien dat het hen wel lukt. Ze vergeten dat metselen en stuken een vak is.”

Wat is jouw belangrijkste tip aan mensen die van plan zijn om een pand ingrijpend te renoveren?

"Bereid het goed voor. Dat kan een hoop moeilijkheden voorkomen. ‘Toen wist ik het even niet meer’, krijgen we vaak te horen als het een puinhoop is geworden. Dan kun je het beste helemaal opnieuw beginnen. Hadden ze een degelijke planning gemaakt, dan was dat niet nodig geweest.”

Wat raad je iemand aan die een huisje in het buitenland wil kopen en opknappen?  

"Om heel goed na te denken waar hij precies aan begint. In het midden van Frankrijk kun je voor een halve ton een leuk huis kopen. Maar je moet erheen reizen, wat een hoop geld kost, en het kan zijn dat je een bak ellende op de koop toe krijgt. Bij een opname in Frankrijk zijn we een keer letterlijk door de vloer gezakt. En Noorwegen is prachtig, maar het leven is er duur en je kunt op een plek terechtkomen waar het 350 dagen per jaar regent.”

Is het voor een bouwkundige een dankbare klus om mee te werken aan Verbouwen Zonder Grenzen?

"Ik vind het ongelooflijk leuk. Het programma geeft een goed beeld van bouwend en klussend Nederland. Het is zorgvuldig gemaakt en nergens aangezet. ‘What you see is what you get’. Mensen blijven dezelfde fouten maken, maar soms gaat het goed en kijk ik met grote bewondering naar wat ze met veel doorzettingsvermogen voor elkaar krijgen. Dan ben ik hartstikke blij.”

Reageren