Daar blijft het niet bij

Boek Maxime Meiland blijft in de winkels na winnen smaadzaak

1 maart 2024 12:00 | sterren | Door Esther Hut

© ANP / Ramon van Flymen

Maxime Meiland heeft vanmorgen van de rechtbank in Den Haag te horen gekregen dat ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan smaad tegenover haar vermeende verkrachter.

En dat is erg goed nieuws voor de realityster.

Maxime Meiland

In haar biografie, die vorig jaar uitkwam, stond geschreven dat Maxime door een man verkracht zou zijn. Ze noemde verder geen namen en trad ook niet in detail, maar toch voelde één man zich wel aangesproken door het hele verhaal. Hij besloot dan ook de Meiland-telg aan te klagen voor smaad.

De man wilde dat het boek uit de handel werd genomen omdat hij last zou ondervinden van de beschuldiging, die volgens hem herleidbaar zou zijn naar hem. Maar dat is nu allemaal niet het geval. De rechtbank heeft nu besloten dat Maxime niet hoeft te rectificeren en haar boek hoeft niet uit de handel gehaald te worden en ze hoeft geen schadevergoeding te betalen.

‘Juiste uitspraak’

"Dit was de enig juiste uitspraak vanuit juridisch oogpunt die er gedaan kon worden”, zegt Maxime’s advocaat Sébas Diekstra. “"Maxime heeft in haar boek enkel haar negatieve seksuele ervaringen gedeeld zonder expliciet te maken met wie zij die ervaringen heeft gehad. Zoals de rechter ook constateerde, was de situatie die Maxime als verkrachting heeft ervaren tien jaar al geleden bekend binnen de vriendengroep van de man."

De vermeende verkrachter van Maxime is het niet eens met de uitspraak van vandaag en heeft daarom besloten een bodemprocedure te starten.

Sowieso is de kous nog niet af na vandaag, want Maxime Meiland besloot vorige maand alsnog aangifte tegen de man te doen voor verkrachting. Hier loopt dus ook nog onderzoek naar.

Meer over