Cesar Millan over Cesar Millan's Leader of The Pack

Cesar Millan was een straatarme Mexicaanse illegale immigrant en nu een wereldberoemde hondentrainer. Aan Televizier vertelt Cesar hoe dat ging. 

Hoe is het zo gekomen, met jou en de honden?

"In mijn dorp in Mexico stond ik bekend als de hondenjongen, omdat zo’n beetje iedere hond achter me aan liep. Dat had ik te danken aan mijn familie. Mijn grootvader was niet alleen een man van de natuur, hij had ook een natuurlijk overwicht. Mijn vader was een echte dierenvriend, met een onbeschrijfelijke liefde voor honden. Als je opgroeit met zulke sterke rolmodellen, neem je dat gedrag onbewust over.”

Wanneer bedacht je dat je hondentrainer wilde worden?

"Ik baalde van die bijnaam ‘hondenjongen’, zoals ik van mijn hele situatie baalde. We waren arm, woonden met mijn grootouders samen in één hutje. Er was veel liefde, maar ik droomde ervan beroemd te worden en iets voor te stellen in de ­wereld. Eerst wilde ik zanger worden, maar ik kan totaal niet zingen. Voor acteren vond ik mezelf niet knap genoeg. Toen zag ik op een dag Lassie op televisie en dat veranderde alles. Ik zou de beste hondentrainer ter wereld ­worden. En omdat Lassie in Amerika woonde, besloot ik daarheen te gaan.”

Ging het toen allemaal van een leien dakje?

"Nee, ik was een illegale immigrant met nog geen honderd dollar op zak. Dat waren zware tijden. Ik sliep in een kartonnen doos onder een viaduct, werkte als afwasser in restaurants en leefde op twee broodjes hotdog per dag. Uiteindelijk werd ik hondenuitlater, daardoor interviewde de krant The Los Angeles Times me en zo kreeg ik een eigen tv-show bij National Geographic Channel, The dog whisperer. Daarmee kwam een droom uit.”

In Nederland hebben we een hondenexpert, Martin Gaus genaamd. Hij vindt dat jij te harde methodes gebruikt om honden in het gareel te krijgen.  

"Hoe kun je een hond positief gedrag bijbrengen als je hem niet eerst leert waar hij in de fout gaat? In het wild werkt de roedelleider honden ook tegen de grond om aan te geven wat wel en niet door de beugel kan. Bestraffen is soms absoluut noodzakelijk.”

Houdt iedereen (behalve Martin Gaus) van Cesar Millan?

"Vast niet, haha. Het is de universele liefde voor honden. Mensen houden van honden, zien dat ik die liefde deel en daardoor houden ze ook een beetje van Cesar Millan.”

Reageren