'Opgelucht'

Chantagezaak rondom André van Duin afgerond, verdachte aangehouden

21 maart 2023 17:37 | sterren | Door Marjolein Vos

© Roland J. Reinders
Komiek en presentator André van Duin is naar eigen zeggen opgelucht dat de chantagezaak tot een einde is gekomen. De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging van André van Duin. Afdreiging is een juridische term voor chantage waarbij geen gebruik wordt gemaakt van geweld of van dreiging met geweld.

Dat hebben zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops gemeld in een persbericht.

Spijt

De verdachte is verhoord en heeft spijt betuigd voor wat hij gedaan heeft. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten. Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard en daarom heeft het OM de verdachte een voorwaardelijke sepot opgelegd met een proeftijd van twee jaar. 

Aangifte

In februari dit jaar deed Van Duin aangifte. Aanleiding daarvoor was dat de komiek vals werd beschuldigd en gechanteerd tot het betalen van een groot geldbedrag. "In deze tijd kan iedereen op sociale media van alles over iedereen roepen en beweren. Een valse beschuldiging of een verzinsel kan hierdoor in korte tijd veel aandacht krijgen", aldus de presentator en komiek.

"Met het gevaar dat zo’n onwaarheid wordt overgenomen door juicekanalen of social mediasites. De volgende stap is dan dat het verzinsel als een ‘mogelijke waarheid’ een eigen leven gaat leiden. Ik hoop dat deze zaak duidelijk maakt dat bekende personen in deze digitale tijd niet vogelvrij zijn verklaard. Dat maakt de wijze waarop het OM deze zaak heeft afgehandeld duidelijk. Daarvoor ben ik het OM zeer erkentelijk."

Door het stof

Van Duin heeft besloten om de zaak verder te laten rusten omdat de verdachte heeft bekend en diep door het stof ging, maar ook omdat deze kwestie heel ver teruggaat in de tijd.

Daaraan voegen de advocaten nog toe: "Het OM is verder te prijzen dat ze zo snel tot actie zijn overgegaan. Het gaat hier om een bekende Nederlander. Daarmee moet niet de suggestie worden gewekt dat bn’ers in het strafrecht worden voorgetrokken. Maar het gaat hier wel om een kwetsbaar iemand die dagelijks in de publiciteit staat. Die combinatie van factoren maakte het voldoende de zaak af te ronden. Van Duin wil verder met zijn leven. Het is wel een bijzonder sepot, een met een proeftijd. Als verdachte binnen die tijd meneer Van Duin opnieuw op gelijke wijze zou willen benaderen, verandert dat de zaak."

Meer over