Interview

Chantal Janzen is terug met Chantals Pyjama Party: 'De vrijdag was echt mijn wens'

6 januari 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Roger Neve

Chantal Janzen is de koningin van de RTL-spelprogramma’s. Na Fout maar Goud, Beat the Champions en Oh, Wat een Jaar! komt ze nu met een nieuw seizoen van Chantals Pyjama Party.

Wat heb je met spelprogramma’s?

“Eerlijk gezegd hou ik totaal niet van spelletjes. Ik doe thuis altijd braaf mee, maar het maakt me niks uit of ik win of verlies. Ik ben wat dat betreft echt totaal niet fanatiek, nooit geweest ook. Op mijn rapport stond vroeger al ‘laat zich de kaas van het brood eten’ en ‘moet meer haar stem laten horen’. Wat ik wél leuk vind is een spel leiden.”

Wat maakt dat zo leuk dan?

“Ik faciliteer graag. Juist bij een personalityshow met spelelementen als Chantals Pyjama Party ben je als presentator bezig twintig ballen hoog te houden met maar vier ledematen. Ik vergelijk het altijd met een leeg huis: er komen allemaal mensen binnen die een feestje verwachten en het is aan mij te zorgen dat iedereen het leuk heeft. Heel spannend, maar ik vind het juist prettig als dingen niet te veel op de automatische piloot gaan. Af en toe moet ik wakker liggen van programma’s.”

Lig je wakker van de verhuizing van zaterdag naar vrijdagavond?

“Nee. Sterker nog: de vrijdag was echt mijn wens. Vroeger zat je op zaterdagavond met het hele gezin voor de buis, de bekende natte haartjes op de bank. Tegenwoordig gebeurt dat veel meer op vrijdag. Aan het eind van de werkweek is iedereen toe aan gezellig met elkaar ontspannen en wat leuks kijken. Dat blijkt wel uit het succes van Holland’s Got Talent en The Masked Singer.”

Wat verandert er aan ‘Chantals pyjama party’?

“Onze spellen zijn groter geworden en we leggen meer de nadruk op de kandidaten. De spellen zijn ditmaal echt op de spelers en hun achtergrondverhaal geschreven. Ook doen dit keer geen vijf maar vier duo’s per aflevering mee. In het vorige seizoen moesten we wegens tijdgebrek veel mooie momenten eruit knippen. Nu is er ruimte om dingen echt uit te diepen. Ik ben ook betrokken bij de montage en ik ben blij met wat ik zie.”

Wat verwacht je van de kijkcijfers?

“Daar ben ik bij het maken van programma’s niet meer zo mee bezig als voorheen, daar is het te grillig voor geworden. Natuurlijk zijn kijkcijfers belangrijk, maar ik wil vooral een zo goed mogelijk product afleveren. Daarna heb ik het niet meer in de hand. Het is altijd een strijd, maar op dit vlak hou ik zeker van competitie. Als ik verlies, dan doe ik dat liever van een sterk programma bij de NPO dan van een of andere herhaling.”

Wat gaat 2023 brengen?

“Er komt een nieuwe serie Beat the Champions aan en ook Holland’s Got Talent komt terug. Ikzelf ga me komend jaar vooral richten op acteren. Er staan twee Videoland-producties in de planning. In april starten de opnames van een serie over samengestelde gezinnen uit mijn eigen koker. Daar heb ik ontzettend veel zin in.” 

Lees ook: Chantal Janzen komt met dramaserie over samengestelde gezinnen 

Chantals Pyjama Party is vanaf vrijdag 6 januari 2023 wekelijks om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over