Chantal Janzen kan alles

15 augustus 2015 11:36 | sterren | Door Televizier

© William Rutten - RTL

Chantal Janzen zit ook dit seizoen weer geen moment stil. Naast haar werk in Nederland presenteert ze ook nog eens grote shows in Duitsland.

Chantal Janzen zit ook dit seizoen weer geen moment stil: deze week is ze te zien in Chantal Blijft Slapen en blikt ze terug in 10 Jaar Ik Vertrek. En de blonde RTL-ster krijgt het drukker dan ooit, want in Duitsland presenteert ze ook nog eens twee programma’s. Al dat succes heeft ze helemaal aan zichzelf te danken...

1) Chantal kan alles

Acteren, presenteren, zingen, dansen en ook nog eens gevat uit de hoek komen: Chantal doet het allemaal met een lach. Niet alleen op televisie, maar ook in het theater. Bescheiden als ze is, vindt Chantal zichzelf niet de allerbeste zanger of danser van Nederland. Toch heeft ze sinds haar musical­debuut in 2002 al in behoorlijk wat grote shows gestaan: van 42nd Street en Tarzan tot Saturday night fever en natuurlijk het uiterst succesvolle Hij gelooft in mij. Als ze iets nog niet goed beheerst, motiveert dat de perfectio­nistisch ingestelde vakvrouw alleen maar. Bij College tour zei ze daarover: „Als je iets wilt bereiken, moet je goed kijken naar wat je nog niet kunt en wat er nog aan schort. Je moet echt blijven leren, maar het allerbelangrijkste is vooral leuk vinden wat je doet.”

2) ... maar durft te kiezen

Ze droomde als kind van een leven op de planken, toch koos Chantal een tijdje geleden bewust voor televisie. „Ik ben ­tijdelijk met theaterwerk gestopt, mede op advies van Paul de Leeuw. Zo kan ik al mijn tijd besteden aan televisie maken en dat vak nog beter in de vingers krijgen.” Aan Twan Huys ­onthulde de 37-jarige een andere reden: „Nu zie ik er nog ­‘normaal’ uit. Het uiterlijk van een vrouw is op televisie minder lang houdbaar dan dat van een man. In het theater maakt leeftijd minder uit, de mensen zitten verder weg en je kunt daar meer make-up opdoen.”

3) Internationale allure

In Nederland is iedereen al ruim tien jaar fan en ook in Vlaanderen is Chantal, dankzij Divorce, een bekende naam. Sinds vorig jaar is ‘Frau Janzen’ ook een ster bij onze ­ooster­buren. Ze presenteert voor de Duitse zender Sat 1 samen met Thore Schölermann The voice kids, en de kritieken zijn, op wat taalfoutjes na, behoorlijk lovend. Duitsland is dol op Chantal, die in één adem wordt genoemd met Sylvie Meis en haar grote voorbeeld Linda de Mol. Volgens Sat 1-programma-directeur Nicolas Paalzow slaat vooral haar vrolijke aard en natuurlijke charisma aan bij de Duitse kijker. Hij voorspelt ­zelfs dat Chantal in Duitsland nóg groter kan worden dan Linda.

4) Perfectionist

Het afgelopen seizoen voegde Chantal ook nog programmamaker toe aan haar bomvolle cv: „Carlo Boszhard gaf me de tip om meer achter de schermen te gaan doen. Volgens hem hebben programma’s een veel grotere kans van slagen als ze je passen als een handschoen, en daarom moet je overal bij betrokken zijn. Carlo kan het weten, hij doet dat ook bij De TV kantine. Ik heb me daarom bij Chantal blijft slapen met alles bemoeid. Van de toon tot de inhoud en van de ­gastenkeus tot de achtergrondmuziek. Dat waren heel wat uurtjes in de montageruimte waar ik mezelf tot vervelens toe voorbij zag komen. Maar het geeft wel veel voldoening als je die uren aan ruwe beelden uiteindelijk weet terug te brengen tot 45 minuten mooie televisie.” 

5) Bescheidenheid zelve

Ze haalt hoge kijkcijfers in binnen- en buitenland, mag Erland Galjaard en Joop van den Ende onder haar fans rekenen en tv-kijkend Nederland beloonde haar vorig jaar ook nog eens met de Zilveren Televizier-Ster. Ondanks het aanhoudende succes is Chantal vooral nuchter en ver­frissend bescheiden. „Ik vind mezelf niet enorm goed of zo, nooit gevonden ook. Diep van binnen blijf ik toch ‘gewoon’ Chantal uit Tegelen. Ik heb alleen simpelweg de mazzel dat ik mooie programma’s mag maken die op gunstige momenten worden uitgezonden.”

10 Jaar Ik Vertrek is zaterdag om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Chantal Blijft Slapen is woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 4.

Meer over