Interview

Charlotte Nijs trots op werken bij EenVandaag: 'Politiek Den Haag luistert echt naar ons'

21 februari 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Elvin Boer

Journaliste Charlotte Nijs (34) is het nieuwe gezicht van het EenVandaag Opiniepanel. In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen verwacht ze dat politieke partijen weer goed zullen letten op wat haar panelleden vinden.

Na zes jaar als parlementair verslaggever bij Hart van Nederland, heeft journaliste Charlotte Nijs (34) sinds half december een andere baan. Ze is het nieuwe gezicht van het EenVandaag Opiniepanel waar ze Gijs Rademaker opvolgde, die is vertrokken naar RTL 4.

Charlotte vertegenwoordigt nu bij het actualiteitenprogramma de stem van ruim tachtigduizend panelleden; doorsnee-Nederlanders die over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen naar hun mening wordt gevraagd. Het bevalt Charlotte tot nu toe uitstekend. “Ik vind het geweldig. Ik werk in een team met zulke intelligente mensen waarvan ik ontzettend veel leer. Ik bevind me tussen historici, politicologen en allerlei mensen die veel afweten van statistiek. Als een soort spons neem ik de hele dag alles in me op. Aan mij de schone taak om alle informatie die we uit de peilingen kunnen halen over te brengen aan de rest van Nederland.”

Waar moest je het meeste aan wennen?

“Zes jaar lang liep ik als politiek verslaggever voor SBS 6 vooral in het wild rond. Nu ging ik terug naar de studio. EenVandaag werkt natuurlijk veel met uitslagen van peilingen. Die verschijnen in de vorm van allerlei balkjes en grafieken in beeld. Dat was wennen. Ik was bang dat er opeens een taartdiagram uit mijn linkeroor zou komen als ik net niet goed op de aangewezen studioplek zou staan. Daar moest ik extra op letten. Het is gelukkig allemaal goed gegaan.”

Waarom was je eigenlijk toe aan een nieuwe stap?

“Wat mij nou juist zo trok bij Hart van Nederland, en waar ik in de basis voor werd aangenomen, was om ingewikkelde verhalen uit politiek Den Haag uit te leggen aan gewone Nederlanders. In mijn rol als journalist kon ik bovendien voor diezelfde mensen opkomen. Maar mijn taken werden bij SBS steeds breder. Ik zie de laatste jaren de kloof groeien tussen regio en Randstad, tussen politiek en burger en tussen de media en de gewone mensen thuis. Ik vind het belangrijk dat die mensen gehoord blijven worden. En daar kan ik bij EenVandaag een grote bijdrage aan leveren.”

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Welke rol spelen jullie opiniepeilingen in de aanloop daar naartoe?

“Wij kunnen achterhalen wat er zoal leeft bij mensen in uiteenlopende regio’s. We proberen onze achterban goed te informeren over hoe het politieke landschap ervoor staat: welke partijen zijn er bijvoorbeeld in opkomst? Maar we willen ook meer inzicht in de verkiezingen zelf geven. De Provinciale Statenverkiezingen leveren uiteindelijk gekozen leden op en zij gaan vervolgens de vijfenzeventig leden van de Eerste Kamer kiezen. We zullen politieke duiders in de studio ook laten aangeven wat de mogelijke uitslagen voor gevolgen kunnen hebben voor de zittende coalitie.”

Heeft jullie opiniepanel zelf ook invloed op de politiek?

“Politieke partijen kijken natuurlijk ook mee naar onze peilingen. Politici zien EenVandaag echt als een belangrijke en betrouwbare opiniepeiler. Logisch: we hebben een enorme achterban en we bestaan alweer bijna twintig jaar.”

Heb jij zelf in jouw jaren als parlementair verslaggever ook echt gemerkt dat het ‘EenVandaag’ Opiniepanel in Den Haag impact heeft?

“Het is zelfs een van de redenen waarom ik het zo geweldig vind dat ik hier nu voor mag werken. Ik heb gezien dat politici vaak handelen op basis van de uitslagen van het EenVandaag Opiniepanel. Natuurlijk is het niet allesbepalend, maar er wordt zeker rekening mee gehouden.”

Op wat voor een manier?

“Afgelopen Prinsjesdag kreeg het kabinet bijvoorbeeld als rapportcijfer een 3,3 van onze panelleden. Dat is vervolgens besproken in de plenaire zaal en het rapportcijfer is ook tijdens de persconferentie aan premier Mark Rutte voorgelegd. In politiek Den Haag wordt dus zeker naar ons geluisterd en dat vind ik heel goed. Het doen van opiniepeilingen is een betrouwbaar middel om te polsen wat er speelt in de samenleving en daarmee kun je opkomen voor gewone burgers. En laat dat nou precies zijn wat ik graag doe.”

EenVandaag is van maandag t/m zaterdag om 18:15 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. 

Meer over