Charly Luske over zijn favoriete covers in Beter Dan Het Origineel

11 december 2013 09:00 | sterren | Door Televizier

Zanger Charly Luske is druk bezig met zijn nieuwe album, in de tussentijd zingt hij lekker covers bij Jeroen van der Boom in Beter dan het Origineel.

Charly brengt iedere woensdagavond muzikale klassiekers ten gehore in Beter dan het Origineel. Hoe denkt de zanger over zijn deelname aan de show?

Je doet maar liefst drie avonden mee in Beter dan het origineel. Wat zing je allemaal?

,,Unchain my heart van Joe ­Cocker, Everything van Michael Bublé en Vrij zijn van Marco Borsato. Vanavond zing ik Billy Jean in duet met Lisa Lois. En allemaal in een speciale versie. Everything zat onder mijn ­bruiloftvideo en ik dacht: daar kan ik wel iets anders mee. Bij mij werd het meer bluesrock."

Wat is de kunst van een goede cover maken?

„Als ik dat zou weten, zou ik heel succesvol zijn. Soms pakt het heel goed uit als je een liedje heel anders maakt, soms is het beter het origineel te bewaren. Ik heb wel gemerkt dat countryliedjes heel goed zijn te coveren in verschillende stijlen. Met simpele gitaarliedjes kun je alle kanten op. Een echt goed nummer blijft dan overeind staan.”

Wat is je favoriete cover?

I can’t make you love me van George Michael. Het origineel is van Bonnie Raitt, maar ik ben nu eenmaal een George Michael-fan.”

Vroeger was het niet enorm hip om covers te zingen, maar tegenwoordig wel.

„Bij Giel Beelen op de radio zingen alle artiesten die op bezoek komen een cover, en dan komt er vaak nog een hit uit ook. ­Triggerfinger was bijvoorbeeld al jaren bezig, maar dankzij hun cover van I will follow bij Giel hadden ze ineens een hit. Er zijn ook veel nieuwe talenten die een cover op YouTube zetten en zo opgepikt worden. Ik denk dat het voor het publiek makkelijker is een nieuwe artiest te leren kennen via een liedje dat ze al kennen. Je moet alleen het juiste nummer kiezen.”

Jij zong een cover van James Brown bij je The Voice of Holland-auditie. Waarom is dat geen hit geworden?

„Die heb ik niet uitgebracht, dat deden ze toen nog niet bij The Voice. Anders had It’s a men’s world het wel goed gedaan, denk ik. Ik vind het wel grappig dat mijn versie via andere kanalen nu toch over de hele wereld bekend is geworden. Twee jaar later nog wel.”

Hoe staat het met je eigen cd?

Daar ben ik nog mee bezig, ik merkte dat ik heel veel countryliedjes schreef, maar die richting wil ik helemaal niet op, want daar ligt niet de kracht van m’n stem. Het liefst zing ik pop/soulnummers, daarbij moet je een beetje denken in de richting van Bruno Mars. Pas als het album af én goed is, breng ik het uit.”

Beter dan het Origineel is iedere woensdag om 20.30 uur te zien op SBS 6.

Meer over