In goed overleg...

Chateau Meiland-regisseur onthult: 'Minnaars Martien altijd buiten beeld gehouden'

22 juni 2024 11:13 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot SBS 6
Timon Moll stond als regisseur aan de wieg van het succes van de familie Meiland. Hij zorgde in 2006 voor hun tv-debuut bij Ik vertrek en maakte ook de eerste seizoenen Chateau Meiland. Maar wat hem betreft gaan de Meilandjes te lang door.

In het boek Familie schrijft Moll over zijn belevenissen met de Meilandjes voor én achter de schermen. In gesprek met De Telegraaf is hij pijnlijk eerlijk over hun televisietoekomst en wat hij uit de serie moest knippen.

Te lang door

Moll windt er geen doekjes om: als het aan hem had gelegen was Chateau Meiland allang gestopt: "Je moet zo’n serie nooit langer dan twee seizoenen maken. Ze willen geen regulier seizoen van Chateau Meiland meer maken, dus worden er andere plannen bedacht. Je moet de Meilandjes niet zelf hun formats laten bedenken."

Code Rosé

De aankoop van Code Rosé was één van die plannen. Moll: "Ik vond dat onzin, want ik zei dat ik nog genoeg verhalen met ze te vertellen had zonder deze aankoop. Bovendien vinden ze hospitality helemaal niet leuk. We hebben gelukkig ook nog mooie programma’s gemaakt, maar het hoogtepunt is geweest."

Geen eigen formats

In dat licht is Moll ook kritisch op het aankomende Meilandjes-vehikel waarin ze een kampeertocht maken door Zuid-Europa: "Dit format komt weer uit hun eigen koker omdat ze opnieuw iets anders wilden. Toen heb ik gezegd dat ik niet de juiste persoon ben om dit te maken. Ik heb veel met de familie gereisd, en dat is een hel. Ze vinden dat helemaal niet leuk."

Minnaars Martien

In het boek Familie vertelt Moll wat hij van Erica, Martien en de rest uit de serie moest knippen. De regisseur benadrukt in De Telegraaf dat er eigenlijk nooit iets gescript wordt, maar dat bepaalde elementen wel worden weggelaten: "Zo hebben we de minnaars van Martien altijd buiten beeld gehouden. Ja, mensen denken altijd dat Martien seksloos is, maar dat is niet zo."

Discreet

Moll blijft wel discreet: "Ik ga de mannen in het boek niet onthullen, maar ik neem de kijker wel mee in hoe we overleggen over wat we wel en niet in beeld brengen."

Moll leeft absoluut niet in onmin met de Meilandjes: hij onthult in de krant dat ze samen in ieder geval nog een kerstseizoen gaan maken.

Meer over