Claudia de Breij wil geen opiniemaker meer zijn

8 januari 2017 16:15 | sterren | Door Televizier

© Vara

Claudia de Breij kwam tot de conclusie dat ze te vaak te snel haar mening verkondigde in het openbaar. Daar gaat de cabaretière dan ook mee stoppen.

In een interview met het NRC Handelsblad verklaart De Breij hoe het maken van haar eindejaarsvoorstelling tot nieuwe inzichten leidde.

Mening van het moment

Ze had zich begin 2016 ter voorbereiding opgelegd minder vaak in talkshows aan te schuiven om het nieuws van de dag te becommentariëren. Even geen mening hebben is goed bevallen: "Het is heel verleidelijk om aan het woord te zijn, bijvoorbeeld in DWDD. Wat er gebeurt is dat je op zo’n moment kiest voor het halffabrikaat waar je op dat moment in je meningsvorming zit. De mening van dat moment. Waar je het laatst met iemand over gepraat hebt, of wat je het laatst gelezen hebt. Vanaf dat moment ligt die mening vast. Het maatschappelijk debat draait daardoor grotendeels om dat soort niet uit-geëvolueerde meninkjes."

Ronkend gelijkje

Dat betekent overigens niet dat Claudia helemaal niet meer aanschuift bij talkshows: "Misschien op een andere manier, maar zeker niet meer zo intens. Ik zal vast opiniërend blijven. Dat zat ook volop in de Oudejaars. Maar ik wil minder hakketakken over mijn eigen gelijk. Want wij kunnen nu samen heftig discussiëren over de wereld, over Trump en Wilders. Misschien krijgt één van ons gelijk. Maar dan verandert er nog helemaal niks in de wereld. Gefeliciteerd met je eigen ronkende gelijkje: je hebt er alleen niets aan."

Meer over