David Letterman kondigt pensioen aan

4 april 2014 08:58 | sterren | Door Televizier

David Letterman verraste vriend en vijand door uit het niets zijn pensioen aan te kondigen. De presentator van The Late Show stopt "ergens in 2015" zodra zijn contract met zender CBS afloopt.

David Letterman (66) maakte het nieuws rond zijn op handen zijnde pensioen zelf bekend tijdens een opname van zijn Late Show tot grote ontsteltenis van zijn publiek.

Letterman laatste der late night Mohikanen

Letterman is een van laatste Amerikaanse ltv-iconen op de late avond. Dave's grootste concurrent, Tonight Show presentator Jay Leno (63), werd eerder dit vervangen door de 39-jarige Jimmy Fallon. Letterman's andere concurrent is Jimmy Kimmel (44) die op ABC met zijn Jimmy Kimmel Live hoge ogen gooit. Ook al haalt Dave het qua kijkcijfers lang niet altijd bij de twee Jimmy's, door zijn lange staat van dienst als éminence grise van de talkshowwereld beschouwd. In 2012 ontving hij uit handen van president Obama de Kennedy Center Honors, een oeuvreprijs voor zijn levenslange bijdrage aan de Amerikaanse cultuur.

Langstzittende late night presentator

Als Letterman volgend jaar zijn microfoon aan de wilgen hangt, is hij met afstand de langstzittende "late night" presentator. Hij presenteerde van 1982 tot 1992 Late Night voor NBC. Toen in 1992 bleek dat niet hij maar Leno de Tonight Show mocht overnemen, verhuisde Letterman naar concurrent CBS waar hij sinds de zomer van 1993 The Late Show maakte. Davids' grote voorbeeld Johnny Carson presenteerde de Tonight Show bijna dertig jaar. Dat record verbreekt Letterman in 2015 met 33 jaar onafgebroken dienstjaren.

"Letterman niet vrijwillig met pensioen"

Volgens welingelichte bronnen zou Dave niet geheel vrijwillig met pensioen gaan, zo meldde de Amerikaanse gossipsite Showbizzspy. In 2009 kwam het nieuws naar buiten dat Letterman de nodige affaires had met vrouwelijke medewerkers. Om zijn relatie met zijn partner (en tegenwoordig echtgenote) Regina te redden, zou Letterman destijds beloofd hebben in 2015 met pensioen te gaan zodat hij meer tijd voor haar en hun zoontje Harry kan doorbrengen. Eigenlijk zou Dave pas op zijn 70e hebben willen stoppen, aldus de anonieme bron. 

Bekijk hieronder Dave's aankondiging in zijn eigen woorden. 

 

Meer over