De poetsdiva's uit Hoe Schoon is...

De Amsterdamse nichtjes Inge (56) en Sonja (54) zijn de nieuwe poetsdiva’s van RTL 4. Ze schieten in Hoe Schoon is... elke week een smeerkees te hulp.

Wat is het verschil tussen dit ­seizoen en het vorige?
Sonja: „Wij zorgen voor die Amsterdamse humor, met een lach en een traan. We beginnen elke keer in Hoe Schoon is.. in een huis en gaan ook altijd ergens anders heen, zoals naar het riool.”
Inge: „En er is elke week een ­kijkersvraag. Zo wilde iemand weten hoe een zee-aquarium wordt schoongemaakt. Daarvoor gingen we naar Burgers’ Zoo. We konden niet ín het aquarium, want we hebben ons duikbrevet niet. We hebben wel de buitenkant schoongemaakt.”

Wat doen jullie in het riool?
Inge: „We wilden weten waar de ontlasting naartoe gaat. Heel interessant. We zijn ook met putzuigers en de vuilniswagen meegegaan om te zien hoe vuilverbranding werkt. Daar wekken ze weer energie op. Het is dus niet alleen ‘hoe schoon is je huis’, maar ook ‘hoe schoon is de stad waarin je leeft’.”

Wat is het smerigste dat jullie hebben gezien?
Inge: „We waren bij een hardwerkende alleenstaande man in huis; dat was echt compleet vervuild. Hij had poezen en er lag overal kattenpoep en -pis. Het was niet te harden in dat huis. Er lag zelfs poep tussen de was en tussen het dekbed.”

Hoe word je een poetsdiva?
Inge: „Je moet natuurlijk wel van schoonmaken houden en er een beetje plezier in hebben. Wij hebben dat van huis uit meegekregen. We doen al het schoonmaakwerk samen. We zijn wat dat betreft net een
Siamese tweeling. Het is spik en span bij ons.”

Waarom is een opgeruimd huis zo belangrijk?
Sonja: „Allereerst is het belangrijk voor de hygiëne. De mensen die we helpen zijn vaak warrig, ze leven altijd in de rommel. Als ze een schoon huis krijgen, wordt hun hoofd leger en kunnen ze beter functioneren.”

Helpt het als jullie zijn geweest?
Sonja: „Ja, je ziet een mens zo veranderen en opbloeien. We komen later nog een keer onaangekondigd langs. En dan is het altijd schoon, terwijl we het eerst zo smerig aan­troffen.”

Hebben jullie schoonmaaktips?
Sonja: „Genoeg. Als je pan is aangebrand, doe er dan cola in en laat die koken; dan laat het vuil zo los. En als je leren bank smerig is, doe er dan wat karnemelk op, dan is hij zo schoon.”
In deze eerste aflevering maken Inge en Sonja het huis van alleen wonende Karel schoon. Ook brengen ze een bezoekje aan de dierentuin. De dames zijn alleen niet zo blij als ze een varkentje moeten wassen...

Reageren