Is dit seizoen echt zo veel slechter?

De Slimste Mens-deelnemer Martin Rombouts aan het rekenen geslagen

27 januari 2023 15:19 | sterren | Door Marjolein Vos

© KRO-NCRV
Schrijver en performer Martin Rombouts is een beetje klaar met de kritiek op het huidige seizoen van De Slimste Mens. Zoals hij zelf zegt: "als ik wil ontspannen ga ik namelijk dingen uitrekenen lekker op papier." En dat is precies wat Rombouts heeft gedaan.

In de Instagram Stories van Rombouts is te zien hoe hij op een velletje papier de scores van dit seizoen vergelijkt met seizoen 7 waarin Angela de Jong 'de slimste' werd.

Rekensom

In de trein liet Rombouts zijn eigen berekeningen erop los en wat blijkt volgens hem? "De kandidaten in dit seizoen scoren per aflevering 10,7% beter dan in het seizoen van Angela de Jong." Overigens wil de schrijver daar niet mee zeggen dat de kwaliteiten van De Jong te wensen overlieten. "Angela was een goede kandidaat hoor", schrijft hij. "Maar dat was natuurlijk wel in een zwak seizoen", schrijft hij daarna. 

Niveau

Dit seizoen is er al meerdere keren wat te doen geweest over het niveau van de kandidaten. Zo werd de aflevering van dinsdagavond omschreven als 'met afstand de slechtste aflevering'. Zo had Quinty Misiedjan geen idee wie Pieter Omtzigt of Pieter van Vollenhoven zijn, terwijl ze wel voor de derde keer 'de slimste van de dag werd'. Op maandag hield het ook al niet over toen geen van de kandidaten wist wie schrijver Salman Rushdie is. Dat werd Maarten van Rossem zelfs te veel. Hij noemde het 'vrij treurig'. Maar volgens de berekeningen van Rombouts valt het dus eigenlijk allemaal wel mee.

De Slimste Mens is van maandag t/m donderdag om 20:23 uur te zien op NPO1.

Meer over