De vijf gezichten van Najib Amhali

16 augustus 2014 16:35 | sterren | Door Televizier

Met humor en zelfspot speelt Najib Amhali een zwarte periode uit zijn leven van zich af in Alles Komt Goed. RTL 4 herhaalt de theatershow uit 2011/2012. In Televizier een portret van de cabaretier aan de hand van vijf facetten van zijn persoonlijkheid en carrière.

1. De Marokkaanse Nederlander 

De wieg van Najib stond 43 jaar geleden in de Marokkaanse stad Nador. Als hij anderhalf is, emigreert hij met zijn ouders naar Nederland. Naar Krommenie, om precies te zijn, waar hij opgroeit en de LTS en de Automonteur School volgt. Zijn vader drukt hem op het hart om zich goed te gedragen en niet op te vallen. In tegenstelling tot twee ontspoorde jeugdvrienden, die hij opvoert in zijn eerste avondvullende programma Veni vidi vici (2000), houdt Najib zich daaraan. ''Integratie lukt niet altijd”, zegt hij. ''Ook bij mij ging het moeizaam. Maar ik had het geluk dat ik altijd thuis kon komen, wat ik ook had gedaan.” Hij leert vloeiend Nederlands spreken en droomt van een carrière in de spotlights van het podium.  

2. De geboren komiek

Najib weet al vroeg wat hij het liefst wil worden: komiek. Hij heeft altijd zijn woordje klaar en heeft overal de lachers op zijn hand. ''Ik hoefde maar ergens binnen te komen of de sfeer werd vrolijker.” Na baantjes in de haven en de bouw reageert hij op een advertentie van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht: ‘Allochtone leerlingen gezocht’. Hij doet auditie en weet de toelatingscommissie te overtuigen van zijn talent. In 1994 studeert hij af, daarna sluit hij zich als stand-up comedian aan bij de Comedytrain. In 1997 wint hij het Leids Cabaret Festival. Zijn openingszin, vrij naar een bekende reclametekst, is meteen prijs: ''Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis.” 

3. De kleurrijke acteur

Tijdens zijn studie speelt hij al in twee televisieseries, Link en Pleidooi. Zij het in twee vooroordeel bevestigende rollen: als pooier en als crimineeltje. ''Dat heet typecasting”, stelt Najib met gevoel voor understatement. Dat hij als acteur meer pijlen op zijn boog heeft, maakt hij duidelijk met rollen in de speelfilms Walhalla, Shouf Shouf Habibi!, Doodslag en (vorig jaar) Valentino. Hij zou graag nog eens schitteren in een thriller. ''Als iemand die vals wordt beschuldigd of blokkades in zichzelf moet overwinnen.” 

4. De herboren Mens

Blokkades overwinnen doet hij volop in Alles komt goed (2011). Hierin speelt Najib een zwarte periode van zich af. Door het stranden van zijn huwelijk en een ernstige ziekte van zijn moeder raakte hij in een zware depressie. Hij vluchtte in drank en drugs. Gezeten aan een keukentafeltje vertelt hij over deze ‘klotetijd’ waarin een dikke man hem wilde verpletteren en zijn huis met de grond gelijk werd gemaakt. ''Ik ben meer van de grappen”, erkende hij in De Wereld Draait Door. ''Nu vertel ik echte dingen en dat is heel eng.” Zoals de titel al aangeeft, heeft het verhaal een happy end. Najib klimt uit het dal, vindt nieuw geluk bij een andere vrouw, met wie hij in maart 2012 trouwt en die hem kort daarop een zoon (Noah) schenkt. 

5. De gelukkige vader

Ook de goede tijden wil hij delen met zijn publiek. In zijn nieuwe show I Amhali weidt hij uit over de geneugten van het vaderschap. Spannend theater levert dit volgens de recensies niet op. Behalve als hij met relativerende kwinkslagen terugkeert naar de thema’s die hem groot hebben gemaakt: vooroordelen en discriminatie. Zo stelt hij voor om een wekelijkse Dag van de Discriminatie in te voeren waarop iedereen naar hartelust tekeer kan gaan tegen minderheden. ''Wat zou dat opluchten!” Gelukkig, papa is het kunstje nog niet verleerd. Net als met de mens Najib komt het met de cabaretier vast ook gauw weer helemaal goed. 

Najib Amhali: Alles Komt Goed is zaterdagavond te zien bij RTL 4.

Meer over