Interview

Diederik Ebbinge is terug met Kiespijn: 'Het hoeft niet altijd leuk en veilig te blijven'

19 februari 2023 10:05 | sterren | Door Jef Willemsen

© Amy van Leiden

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen keert presentator Diederik Ebbinge terug met een nieuw seizoen van Kiespijn, de quiz die kiezers amuseert en informeert op weg naar de stembus.

Dit is het derde seizoen, bevalt je rol als quizmaster?

“Tot mijn eigen verbazing wel. Toen de NTR me in 2021 benaderde, dacht ik echt even ‘Jeetje, een quiz presenteren?’ Al snel voelde ik me als een vis in het water in dit format. Het is mijn taak om er een vrolijk geheel van te maken en te fungeren als het redelijke midden tussen Team Rechts met Rutger Castricum en Team Links met Hanneke Groenteman. Daar werkt humor vaak het beste voor.”

Wie heeft meer humor: links of rechts?

“Na drie series valt me op dat rechtse gasten doorgaans wat frivoler en vrolijker zijn. Links georiënteerde mensen zijn vaak wat serieuzer, maken zich doorgaans meer zorgen over de wereld. Die houding past ook wel bij hun politieke standpunten en het maakt de kloof tussen de teams mooi zichtbaar.”

Politiek kan heel polariserend werken, hoe zorg je dat het leuk blijft?

“Het hoeft heus niet altijd leuk en veilig te blijven, de toon is juist vaak serieus en discussies verlopen op het scherp van de snede. Je kunt ook zonder te schelden hele rake dingen zeggen. Dat maakt het programma voor mij zo waardevol: Kiespijn laat zien dat links en rechts het ondanks die kloof vol haat en nijd tóch leuk met elkaar kunnen hebben. Mensen bestaan uit veel meer dan een mening of een politieke kleur, dat wordt zeker online nog weleens vergeten.” 

Is ‘Kiespijn’ toch niet stiekem informatief?

“De vorm is in de eerste plaats amusement, maar ik hoop wel degelijk dat mensen er ondertussen toch veel van opsteken. Sterker nog: dat is echt de bedoeling. Al is de aanpak wel luchtig, met spelrondes als ‘Hokjesgeest’, waarin de teams puur op basis van uiterlijk moeten gokken wie een waterschapslid of Statenlid is. We gaan ook weer foto’s van prominenten raden in ‘Doormorfen’ (een foto van een prominent verandert in de foto van een ander, red.), ook omdat ik dat een leuk spelletje vind.”

De Provinciale Staten spreken maar matig tot de verbeelding, hoe komt dat?

“Waarschijnlijk omdat veel Nederlanders, inclusief mezelf, niet heel duidelijk voor ogen hebben waar de provincies, gemeenten of het rijk over gaan. De Provinciale Staten hebben wel degelijk invloed, al was het maar omdat ze de leden van de Eerste Kamer kiezen en toezicht houden op de waterschappen. Daarnaast hebben de provincies ook veel autonomie en mogen ze over van alles eigen beleid voeren. Wat ik bijvoorbeeld heel bijzonder vond was een recent besluit van de provincie Noord-Holland om reclame voor vlees, vis en fossiele producten te verbieden in abri’s.”

Keert Gijs Rademaker terug als jullie opiniepeiler?

“Zeker! Hij heeft in zijn onderhandelingen met RTL bedongen dat hij Kiespijn mocht blijven doen en daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. We krijgen dit seizoen dus een schatrijke Gijs Rademaker zien, haha.”

De eerste aflevering van Kiespijn is te zien op zondag 19 februari om 20.25 uur op NPO3.

Meer over