Dierenkenner Arjan Postma vertelt over zijn rol in de quiz Het Zijn Net Mensen

16 mei 2014 07:06 | sterren | Door Televizier

Arjan Postma (46) is de dierenkenner in de quiz Het Zijn Net Mensen bij RTL 4. Hij weet werkelijk alles van dieren en heeft altijd een kakipakje aan.

Wat is precies je taak bij Het Zijn Net Mensen?

"We laten dierenfilmpjes zien en daar geef ik uitleg bij. Dieren die gekke dingen doen, dieren waarvan je het bestaan niet kon bevroeden of dieren met heel menselijke eigenschappen. Dat gaat van diepzee­dieren tot dieren in de achtertuin. Ik heb van heel veel dieren een beetje verstand.”

Waar kunnen we je als boswachter in het wild zien?

"Dat doe ik niet meer, ik word soms alleen nog ingehuurd als freelancer. Het werk als boswachter was de laatste jaren nogal veranderd: ik zat zo’n 80% van mijn tijd achter de computer. Contracten maken voor pachters, overleggen met gemeenten, dat soort dingen. Als boswachter ben je tegenwoordig meer een manager, zo gaat dat in de moderne wereld. Ik ben dus gestopt als bos­wachter en doe nu heel veel andere dingen. Ik geef excursies, heb een boek geschreven, ik verhuur kampeerboten, geef lezingen, geef les op de sportvisacademie en vorig jaar heb ik een paar workshops ‘brasem roken’ gegeven. Nu werk ik een groot deel van de tijd dus weer buiten.”

Hoe ben je bij Het Zijn Net ­Mensen terechtgekomen?

"Ik maakte al een programma voor TV Noord-Holland en ik zat ook weleens bij De Wereld Draait Door. Daar hebben de mensen van RTL 4 me gezien en toen ze me benaderden voor Het Zijn Net Mensen vond ik dat hartstikke leuk.”

Op televisie draag je altijd een kakibroek en -overhemd. Is dat een boswachtersuniform?

"Nee, maar als boswachter heb ik wel jaren in een uniform gelopen en dat vond ik heel makkelijk. Je bent herkenbaar voor de mensen en hoeft nooit na te denken wat je die dag nu weer aan moet. Dus toen heb ik maar m’n eigen uniform gecreëerd. Ja, m’n hele kast hangt er vol mee.”

Als we morgen in het bos lopen, waar moeten we dan op letten?

"Je moet al je zintuigen open houden, dan krijg je elke dag een cadeau. Wat je vooral niet moet doen, is zoeken en staren, maar gewoon doorlopen en blijven kletsen. Dieren horen je van verre aankomen en kunnen op twee manieren reageren: vluchten of blijven staan. Als ze denken dat je ze niet door hebt, blijven ze staan en vertrouwen ze op hun schutkleuren. En dan kan het maar zo zijn dat je ineens vlakbij een hert ziet staan.”

Het Zijn Net Mensen is elke vrijdagavond te zien om 20:30 uur bij RTL 4.

Meer over