Dionne Stax over Van Onschatbare Waarde

2 Maart 2017 11:22 | sterren | Door Televizier

© Omroep MAX/ Mark de Vries

Dionne Stax presenteert vanavond voor het eerst haar nieuwe MAX-programma Van onschatbare waarde: ‘Het was een totaal andere manier van tv-maken dan het journaal.’

Hoe ziet het programma eruit?

Dionne Stax: “In een prachtig kasteel ontvangen we met vier experts allerlei verkopers. Mensen die mooie objecten willen verkopen, waarvan ze denken dat ze waardevol zijn. Ze bezoeken de eerste expert en onderhandelen over de prijs. Die onderhandelingen zijn vaak heel spannend, dat aftasten… Wie dat bod accepteert, mag niet meer naar de volgende en hoort pas achteraf wat de andere experts ervoor hadden gegeven. Wie een bod afslaat, gaat naar de volgende expert, met het risico dat de drie anderen minder ­bieden. Maar je mag niet meer terug. Dat is het spel.”

Wat is jouw rol?

“Ik ontvang de mensen en praat met ze. Verkopers hebben vaak mooie verhalen over het object, of een bijzondere reden om het te verkopen. En na afloop vang ik iedereen op om na te praten. Is de verkoper tevreden? Is de expert tevreden? Hadden ze er meer uit kunnen halen?”

Wat voor soort voorwerpen komen voorbij?

“Van alles. Natuurlijk schilderijen en beelden, maar bijvoorbeeld ook bijzondere flessen wijn. Er was ook een verzamelaar die een schedel van natuursteen wilde verkopen. Het is leuk dat je soms ziet dat mensen echt van het voorwerp houden en dat ze willen dat het goed terechtkomt.”

Heb je ook iets van jezelf laten taxeren?

“Ik heb er wel aan gedacht, maar ik heb geen echt kostbare dingen. Wel veel spullen die van emotionele waarde zijn en waar een verhaal aan vast zit. Ik heb thuis een koffer vol herinneringen: mijn eerste babykleertjes, het dekentje van mijn eerste ledikantje, een spaar­potje dat ik ooit kreeg van een oudoom… Die dingen wil ik gewoon bij me hebben. En die koffer wordt voller en voller.”

Wat heb je van de presentatie van dit programma geleerd?

“Het grootste verschil voor mij was de andere manier van tv-maken. Bij het journaal ga je live en dat is dat. Maar Van onschatbare waarde is van te voren op een prachtige locatie opgenomen en er gaat tijd in zitten om alles zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Dan moet iets over, terwijl ik denk: jongens, het staat er toch óp! Als ik achteraf de beelden zie dan snap ik het wel, want het is echt prachtig gedraaid. Ik heb dus flink mijn geduld kunnen trainen.”

Van onschatbare waarde, 21.30 ● NPO 1

Lees ook: Dionne maakt vaak wat los met haar kleding bij het Journaal: Of ze nu een luchtig bloesje draagt, of een vogelbloesje.


Meer over