Overzicht

Dit zijn alle Zomergasten van 2024

11 juli 2024 15:00 | sterren | Door Judith Regeling

© Reinier van Brummelen
Het is al even bekend dat we vanaf 21 juli weer kunnen genieten van een nieuw seizoen van Zomergasten. Maar welke gasten kunnen we daarin nu eigenlijk verwachten? In dit artikel zetten we ze op een rijtje!

Eén ding is zeker: er volgen wat bijzondere gesprekken.

Eric van der Burg

Adriaan van Dis zou eigenlijk de presentatie van dit Zomergasten-seizoen op zich nemen, maar hij liet recent weten hiervan af te zien omdat hij last van 'extreme' duizelingen. In deze eerste aflevering is het dan ook aan Peter van Ingen om VVD Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg te interviewen.

Lees ook: Politicus Eric van der Burg is de eerste gast in Zomergasten 

Een leuke klus voor hem, maar ook Eric zelf kijkt er naar uit. "Zomergasten stond op mijn bucketlist. Deze zomer is een goed moment; ik wil praten over verantwoordelijkheid nemen, leiderschap en positief naar de toekomst kijken. Dat is wat we nu nodig hebben", aldus Eric in een statement. "Daarom wil ik rolmodellen en leiders laten zien die daartoe inspireren. Ook films en musicals inspireren mij: Les Misérables is het belangrijkste verhaal van mijn leven."

Eric van der Burg
Eric van der Burg

Sana Valiulina

Op 28 juli 2024 is het de beurt aan oud-presentator Jelle Brandt Corstius. Hij zal in gesprek gaan met schrijfster Sana Valiulina, die de afgelopen jaren heeft geprobeerd de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te duiden.

Dat onderwerp zal dan ook zeker de revue passeren. "De mens in een bezeten wereld, als een slinger schommelend tussen goed en kwaad. Dit beeld fascineert me," aldus de schrijfster. "Op deze avond geef ik graag het woord aan mensen die deze fascinatie met mij delen en die daar een artistieke vorm aan geven, ieder op zijn eigen manier. Ik ben ervan overtuigd dat we alleen door de kunst onszelf en elkaar echt kunnen zien en begrijpen."

Sana Valiulina
Sana Valiulina

 

Sakir Khader

Presentator Joris Luyendijk heeft op 4 augustus de eer om in gesprek te gaan met Sakir Khadr. Deze documentair fotograaf en filmmaker van Palestijns-Nederlandse afkomst maakt stijlvol, cinematografisch werk en rauwe, intieme beelden van conflictgebieden. En dat is dan ook niet onopgemerkt gebleven: zo won hij de Zilveren Camera 2023.

In Zomergasten hoopt hij naast zijn werk ook vooral zichzelf te laten zien. "Mensen hebben vaak hun oordeel al klaar over mij. Ik wil ze een kijkje in mijn hart geven", aldus de fotograaf voor de uitzending. "Ik wil laten zien hoe mijn verbrandingsmotor staat afgesteld om kunst te maken van de moeilijke dingen die ik heb meegemaakt. En ik wil delen wat ik mooi en belangrijk vind; de filmers en fotografen die mijn voorbeelden zijn en beelden maken als schilderijen."

Sakir Khader
Sakir Khader

Garrie van Pinxteren

Wie alles wil weten over China, moet op 11 augustus kijken naar Zomergasten. Dan ontvangt voormalig presentatrice Janine Abbring namelijk Garrie van Pinxteren, sinoloog en China-correspondent voor onder meer NOS Nieuws en NRC. De afgelopen jaren was zij vooral druk als tolk voor het Groot Chinees Staatscircus, met het vertalen van diverse Chinese films en televisieprogramma's en met haar werk op een handelskantoor in de Oost-Chinese stad Hangzhou.

"Ik wil laten zien wat me afschrikt aan het land waarvan ik ben gaan houden en voelbaar maken waarom ik het zo'n tragedie vind dat China en het Westen steeds verder van elkaar afdrijven", laat ze dan ook alvast weten. "Ook wil ik de kijkers meenemen op een reis naar een intiem China. Daar tref je de schoonheid van mensen die zich openstellen voor een nieuwe vreemde wereld. Maar je vindt er ook het verdriet om de rechteloosheid en de machteloosheid onder een wreed politiek systeem."

Garrie van Pinxteren
Garrie van Pinxteren

Liesbeth Zegveld

Margriet van der Linden gaat voor de uitzending van 18 augustus in gesprek met advocaat Liesbeth Zegveld. De advocaat is bekend van de grote en langlopende rechtszaken die zij voert namens oorlogsslachtoffers, vaak tegen de Nederlandse Staat. Zo stond ze als mensenrechtenadvocaat de nabestaanden bij van de slachtoffers van Srebrenica, overlevenden van luchtbombardementen in Irak en nabestaanden van massa-executies in Indonesië.

Daarnaast is ze ook hoogleraar Oorlogsrechtsherstel aan de Universiteit van Amsterdam. Zelf zegt Liesbeth dat haar avond gaat over ‘oorlog, recht, vrouwen en liefde’. "Hoe deze thema's elkaar raken en hoe ze samenkomen in mij. In mijn behoefte aan strijd, passie en rechtvaardigheid. Dat hoop ik deze avond te onderzoeken."

Liesbeth Zegveld
Liesbeth Zegveld

Pierre Bokma

Hanneke Groenteman sluit op zondag 25 augustus dit seizoen af met Pierre Bokma. De 68-jarige acteur heeft in zijn veertig jaar op toneel en voor tv- en filmcamera's een grote staat van dienst opgebouwd en staat te boek als een van de onbetwiste grootheden in zijn vakgebied. 

Bokma poogt naar eigen zeggen 'een brug te slaan tussen de zogenaamde hogere kunst en het meer laagdrempelige amusement'. Niet alleen kreeg hij tweemaal de vooraanstaande toneelprijs de Louis d'Or, hij won ook een International Emmy Award voor zijn acteerwerk. 

Hanneke Groenteman heeft zin in haar avond met Pierre en weet al precies wat ze wil vragen: "Ik wil graag met hem onderzoeken wat het geheim van acteren is, wat het diep inleven in een rol hem kost of oplevert en of er rollen zijn die hem hebben veranderd. Daarbij is hij een geëngageerd en bezorgd mens en wil ik de stand van het land in deze tijd bespreken."

Pierre Bokma
Pierre Bokma

Zomergasten is vanaf 21 juli iedere zondag rond 20:15 uur te zien bij VPRO op NPO2.

Meer over