Overzicht

Dit zijn alle Zomergasten van 2023

7 juli 2023 15:00 | sterren | Door Judith Regeling

© Diederick Bulstra VPRO
Op zondag 23 juli gaat het nieuwe seizoen van Zomergasten van start. De VPRO heeft daarom onthuld met welke gasten presentator Theo Maassen in gesprek mag.

Eén ding is zeker: er wachten hem diverse bijzondere gesprekken.

Thomas Hertog

De Vlaamse kosmoloog en hoogeleraar theoretische natuurkunde Thomas Hertog heeft dit jaar de eer om het spits af te bijten. "We kijken op deze zomeravond met ruim vizier naar de toekomst, naar mogelijk buitenaardse levensvormen en de intrede van artificiële intelligentie in de wetenschap", zo laat de omroep weten. 

Een goede keuze, zo vindt ook presentator Theo Maassen. Hij smulde vroeger zelf al van films die zich afspeelden in de ruimte als Alien, 2001: A Space Odyssey en Interstellar. "Nu heb ik de kans om met iemand te praten die echt weet hoe het eraan toegaat in de kosmos. Ruimte, zwaartekracht, de oerknal, kwantummechanica, buitenaards leven, zwarte gaten. Ik wil het begrijpen. Ik wil het weten."

Thomas Hertog in Zomergasten 2023
Thomas Hertog in Zomergasten 2023

Hoyte van Hoytema

Een week daarna is het de beurt aan Hoyte van Hoytema. Hij is mede door films als de James Bond-film Spectre, Nope en blockbusters als Tenet, Interstellar en Dunkirk een van de meest gevraagde cinematografen van het moment. En dat is niet zomaar. Voor die laatste film ontving hij een Oscarnomatie, de eerste ooit van een Nederlandse cameraman. 

Voor Maassen komt er met Hoyte van Hoytema als gast een ware droom uit. "Toen ik wist dat ik Zomergasten ging presenteren, was er een naam die ik onmiddellijk riep: Hoyte van Hoytema. Ik hoop dat ik een professionele afstand kan bewaren, want ik ben fanboy", aldus de presentator. "Bij veel van mijn lievelingsfilms stond hij achter de camera. Hij heeft nog nooit een film in Nederland gedraaid, maar ik ben vereerd dat hij speciaal voor ons toch even terugkeert."

Hoyte van Hoytema in Zomergasten 2023
Hoyte van Hoytema in Zomergasten 2023

Khadija Arib

Oud-kamervoorzitter en politica Khadija Arib is ook te zien in dit nieuwe seizoen van Zomergasten. Haar aflevering wordt op 6 augustus uitgezonden.

"In Zomergasten wil ik praten over de strijd die een buitenstaander moet voeren om als volwaardig lid van de samenleving gezien en behandeld te worden, over de rol van de outsider en wat er voor nodig is om te aarden op vreemde bodem", blikt ze zelf alvast vooruit. "Ook wil ik het hebben over vertrouwen en wantrouwen tussen burgers en de staat: hoe zijn we veranderd als samenleving? Maar vooral stel ik de vraag: hoe ben ik zelf veranderd?"

De presentator is uiteraard ook blij met haar komst. "Als ik haar bezig zag als Kamervoorzitter dacht ik altijd: volgens mij zou ze een goede stand-upcomedian zijn", aldus Theo. "Ze is ontzettend gevat, charmant, voor niemand bang, heeft charisma en heeft een specifieke achtergrond waardoor ze op een heel eigen manier naar Nederland kijkt." Lees er hier snel meer over.

Khadija Arib te zien in Zomergasten 2023
Khadija Arib te zien in Zomergasten 2023

Bibi Dumon Tak

Op zondag 13 augustus opent Maassen de deuren voor auteur Bibi Dumon Tak, die in 2023 zowel een Zilveren Griffel als de Woutertje Pieterseprijs won voor haar uitgave 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda'. Verder kunnen kijkers haar onder meer kennen van haar boeken Rotjongens (2007) en De dag ik mijn naam veranderde (2020). In dit laatste schreef ze onder meer over de onmacht, het verdriet en de woede die ze voelde toen haar zwager haar na de dood van haar zusje verbood om haar neefjes nog te zien.

De presentator kan niet wachten om met haar te spreken. "Toen ik werk van haar ging lezen, was ik onmiddellijk verkocht. Haar boeken zijn zo gevoelig, zo grappig ook en leerzaam", laat hij weten. "Wat een lucide ideeën ook, zoals dieren die spreekbeurten voor andere dieren houden. Ik wou dat het al zover was, mijn ontmoeting met Bibi Dumon Tak."

Bibi Dumon Tak
Bibi Dumon Tak


Alida Dors

Alida Dors heeft dit jaar de eer om het seizoen te sluiten. Ze is vooral bekend als theatermaker en choreograaf en sinds het voorjaar van 2020 is ze ook artistiek directeur van Theater Rotterdam. Dit ontstond na een fusie van het Ro Theater, Productiehuis Rotterdam en de Rotterdamse Schouwburg en is een van de grootste publieke theaterinstellingen van Nederland. Verder ging in 2021 haar dansvoorstelling Primisi in première en maakte ze de choreografieën voor het stuk The Story of Travis.

Met name door die laatste wist ze de aandacht van Theo Maassen te trekken. "Ik moest huilen. Echt hard huilen bij de voorstelling The Story of Travis. Het toneelstuk dat dit jaar volkomen terecht is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfesival", aldus de presentator. "Ik weet niet precies wat er gebeurde, ik werd aangesproken in een taal die niet ik sprak, maar die ik blijkbaar wel verstond (...) Ik wil haar beter leren kennen. Ik ben benieuwd wat haar drijft en hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om mij zo aan het janken te krijgen."

Alida Dors in Zomergasten
Alida Dors in Zomergasten

Zomergasten is vanaf zondag 23 juli 2023 weer wekelijks vanaf 20:15 uur te zien bij VPRO op NPO2.

Meer over