Overzicht

Dit zijn de belangrijkste jaren van Oh Wat een Jaar!-teamcaptain Gerard Joling

9 september 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© RTL/William Rutten

In Oh, Wat een Jaar! neemt Chantal Janzen haar gasten mee terug naar een specifiek jaartaal. Debuterend teamcaptain Gerard Joling blikt terug op jaren die voor hem belangrijk waren.

1985: Grote doorbraak

“Ik werd bekend bij de Soundmixshow van Henny Huisman en kwam daarna met mijn eerste single, Love Is In Your Eyes. Dat werd meteen een hit. Een paar maanden later kwam Ticket to the Tropics uit, mijn eerste nummer 1-hit. En ik haalde ook nog eens mijn eerste gouden en platina plaat.”

1989: De wereldhit

“Het jaar ervoor had ik het Eurovisie Songfestival gedaan. Ik werd negende. En toen kwam No More Bolero's uit, dat werd een wereldhit. Ik ben met dat nummer overal geweest, ik trad in heel Europa op. Het werd in meer dan twintig landen een succes en scoorde in verschillende landen goud en platina.”

1994: Verdriet

“Het jaar dat ik mijn vader verloor. Het overlijden van een ouder hakt erin, je wordt geconfronteerd met de dood. Mijn vader was mijn grootste fan. Hij bekeek alles van me en nam alles op. Het was heel bijzonder hoe trots hij was. Ook het overlijden van mijn moeder in 2022 was heftig, zeker omdat ze nog zo goed was. Als je ouder wordt, verlies je vaker mensen om je heen. Dat went nooit. Een hit of succesprogramma is dan niet meer belangrijk: je koestert dat je gezond bent.”

2006: Doorbraak als presentator

Sterren Dansen op het IJs was een hit, echt niet normaal. Het was opnieuw een doorbraak, maar dan als presentator. Het begon als invaller bij Shownieuws, ik twijfelde of ik dat wel moest doen. Na die periode vroeg SBS me om grote programma’s te doen, zoals Sterren Springen, Hole in the Wall en Popstars. Mede dankzij Sterren Dansen op het IJs werd Maak Me Gek een jaar later een hit. Ik kreeg in die show de kans mijn nummers voor een groot publiek te zingen. Het was dus ook op muzikaal gebied ook een nieuwe doorbraak, nu met Nederlandstalige liedjes.”

2009: Wassen beeld

“Ik had al een wassen beeld in Madame Tussauds, maar dat was verouderd. Ze wilden een nieuwe maken. Ik dacht dat ik in de maling genomen werd: het beeld vernieuwen, dat deden ze toch alleen bij mensen als Johan Cruijff en de koningin? Het is heel bijzonder dat Madam Tussauds een beeld van je wil maken: er zijn heel veel BN’ers met een mooie carrière die er geen krijgen.”

2023: Oh, Wat een Jaar!

“Ik heb de afgelopen jaren een aantal singles uitgebracht, die komen nu op een album. Voor de liefhebbers brengen we 500 cd’s en 500 vinylplaten uit. Dat is grappig: ik begon in 1985 op vinyl en dat is nu weer hip. Verder ga ik The Masked Singer weer doen en natuurlijk Oh, Wat een Jaar!. Ik ben er al ooit als gast geweest en ik vind het heel leuk om nu samen met Ruben Nicolai vast panellid te zijn.”

Gerard Joling, Chantal Janzen en Ruben Nicolai voor Oh, Wat een Jaar!
Gerard Joling, Chantal Janzen en Ruben Nicolai voor Oh, Wat een Jaar!

Oh, Wat een Jaar! is vanaf 9 september iedere zaterdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over