Documentaire over Bassie & Adriaan

28 november 2013 12:25 | sterren | Door Televizier

Twee filmmakers uit Breda hebben een documentaire gemaakt over Bassie & Adriaan. De docu bevat unieke beelden van de gebroeders Bas en Aad van Toor.

De film komt in vijftien delen van zeven minuten op het YouTube-kanaal van filmmakers Freek Haverman en Richard Verburgh. Donderdag staan de eerste vier afleveringen online. Daarin kijken Bas (78) en Aad (71) terug op de tijd dat ze als acrobatenduo The Crocksons over de wereld reisden met hun stoelenact. Daarna maakte ze carrière als Bassie en Adriaan.

Spoorloze filmpjes

Bassie & Adriaan stelden zelf veel filmmateriaal beschikbaar en tijdens de zoektocht naar beelden doken er tot grote vreugde van de makers zelfs filmpjes op die lange tijd spoorloos waren. Bassie & Adriaan hebben de docu inmiddels gezien en zijn buitengewoon in hun nopjes met het eindresultaat.

Beroemde fans

Behalve het legendarisch komische duo komen in de documentaire ook beroemde fans aan het woord als Paul de Leeuw, Carlo Boszhard, Hans Kazan, René Froger en 3FM-dj's Coen & Sander.

Pensioen

Acrobaat Adriaan is al een tijdje met pensioen en deze zomer bezorgde clown Bassie alle liefhebbers van de gulle lach de schrik van hun leven door zijn afscheid aan te kondigen. Maar zelfs al gebeurt dat binnenkort dan houden we Bassie's motto in ere: 'Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!'

P.S. De schrijver van dit artikel stuitte tijdens haar research op een tikje racistische grap van clown Bassie waarbij het wederom de Aziatische medemens is die in een hoek wordt gezet. De grap gaat als volgt: 'Koopman: "Weet je misschien ook wat een geeltje is?" Bassie: "Nou, ik denk een klein Chineesje!" Als jullie geen aangifte doen bij het Meldpunt Discriminatie, dan doen wij het wel.

Meer over