Heftig

Documentaire Tim den Besten zorgt voor woede bij kijkers

1 april 2022 14:05 | sterren | Door Esther Hut

© VPRO screenshot

Gisteravond was de documentaire Van de Andere Kant van Tim den Besten te zien. Hierin onderzocht hij of iemand “genezen” kon worden van zijn of haar seksuele voorkeur en dat zorgde voor flink wat reacties onder de kijkers.

Tim vertelt dat hij zelf nooit problemen heeft gehad met zijn coming out. “Ik leid een tevreden leven als homo, maar ik heb me wel altijd afgevraagd hoe het komt dat de ene gay is en de ander niet. Stond dit al vanaf mijn geboorte vast of kwam dit veel later pas?"

Gevoelens opzij zetten

Tim reist daarom af naar Hongarije om een internationale conferentie bij te wonen waar wetenschappers, therapeuten en zogeheten ex-gays elkaar treffen. Zij zijn voorstander van conversietherapie: therapie die je helpt je homoseksuele gevoelens opzij te zetten.

Slechts een symptoom

Na de conferentie gaat Tim in gesprek met verschillende mannen waarbij de mond van de kijker helemaal openvalt. Zo vertelt ene Victor dat “homoseksuele gevoelens slechts een symptoom zijn. Het is niet wie jij daadwerkelijk bent." Volgens hem komen er gevoelens vrij door iets wat gebeurd is tijdens de opvoeding.

Geen noodzaak meer

Ook komt Tim een Nederlandse man tegen die dacht dat hij in zijn jongere jaren homoseksueel was, maar inmiddels is hij getrouwd met een vrouw. Op de vraag of hij nooit meer een knappe jongen ziet antwoordt hij: "Ja, natuurlijk wel. Alleen vroeger als ik een knappe jongen zag, had ik direct het gevoel: daar moet ik wat mee. Die noodzaak is er niet meer."

Meer over