Interview

Douwe Bob over nieuw seizoen Beste Zangers: 'Ook ik hield het niet droog'

2 september 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© AVROTROS

Douwe Bob vertrok voor het zestiende seizoen Beste Zangers met collega-artiesten naar Sevilla. Het was een bijzondere tijd: ‘Dit is een van de mooiste dingen die ik qua zang en muziek gedaan heb.’

Hoe komt het dat je nu pas meedoet?

“Ik ben best wel vaak gepolst, maar door andere verplichtingen kwam het er steeds niet van. Nu voelde het wel als het juiste moment om mee te doen. Ik ben op een punt in mijn leven en carrière dat ik alleen nog dingen doe die ik tof vind. Toen ik hoorde wie er nog meer meegingen was het voor mij duidelijk: dit wil ik.”

Was je al bekend met iedereen?

“De meesten wel, al moest ik eerlijk gezegd Numidia vooraf even opzoeken. Maar zij wordt echt de knaller van het seizoen. Sowieso ligt het niveau erg hoog dit jaar. Alle lof trouwens voor Nick Schilder die drie dagen voor vertrek werd gevraagd Mart Hoogkamer te vervangen. Het is bijna niet te doen om in zo’n korte tijd zoveel songs in te studeren, zeker omdat het de liedkeuzes van Mart waren. Maar het is Nick meer dan gelukt.”

Hoe heb jij jezelf voorbereid?

“Ik heb eerst thuis op mijn schip alle nummers geluisterd om te zien wat de muziek bij mij losmaakt. Normaal treed ik vooral op met eigen liedjes, dat maakte het nu juist extra speciaal om andermans werk te zingen en daar een Douwe-draai aan te geven. Dat gebeurt ook in samenspraak met Marcel Fisser en zijn band, zij begeleiden al jaren de artiesten. Samen kom je op handvatten om je nummers helemaal eigen te maken. Dit is een van de mooiste dingen die ik qua zang en muziek gedaan heb.”


Hoe ontstaat de chemie binnen de groep?

“Eigenlijk gaat dat vanzelf als je met gelijkgestemden bent. We zijn allemaal muzikanten, hebben dezelfde drive en leiden grotendeels hetzelfde bestaan. Ik had met iedereen wel een klik, zeker als je ook muzikaal op één lijn zit. Dat had ik met Mell, maar ook met Nick Schilder, die een levende muziekencyclopedie bleek en heel veel wist van sixties, seventies en americana.”

Wie heeft je het meest verrast?

Marco Bakker is 85 en nog helemaal scherp en zo gevat. We bleken allebei van goede Schotse whisky en mooie sigaren te houden, dat schiep meteen een band. Dat maakt Beste Zangers ook zo tof, voorheen had ik in het dagelijks leven niet direct muzikantenvrienden. Ik ga privé vooral om met horecajongens en mensen uit de bouw en scheepvaart.”

Zijn de opnames echt zo emotioneel als het lijkt?

“Vooraf twijfelde ik daar ook aan. Als je op tv iedereen ziet huilen denk je toch, kom op jongens, dit is wel heel overdreven. Maar toen ik er eenmaal was, hield ik het ook niet droog. Het doet gewoon iets met je als mensen speciaal voor jouw nummers zingen die veel voor je betekenen. Beste Zangers heeft een serieuze emotionele indruk op me achtergelaten.”

Beste Zangers is vanaf zaterdag 2 september 2023 wekelijks om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. Douwe Bob is de eerste eregast.

Meer over