Een nieuw seizoen van de Dino Show begint, 5 redenen waarom Jandino leuk is

30 maart 2014 08:14 | sterren | Door Televizier

Fans van de De Dino Show kennen Jandino Asporaat (33) allang. Maar sinds hij dit seizoen aan de slag ging bij Wie Ben Ik? van RTL 4, kan niemand meer om de energieke komiek heen.

Hoog tijd voor een nadere kennismaking met deze alleskunner. Waaarom is Jandino nu zo leuk?

1. Jandino kan alles

Jandino is van alle markten thuis. Hij verhuisde op z’n elfde van Curaçao naar Nederland en zijn moeder zag haar zoon het liefst dokter worden. Helaas bleek hij niet tegen bloed te kunnen, waardoor hij voor de opleiding interieur adviseur koos. Hij was er, naar eigen zeggen, klaar voor de nieuwe ‘Jandino des Bouvrie’ te worden. Maar die carrière liep op niets uit en Jandino was een paar jaar schilder.

Toen hij in 2004 op aanraden van een vriend auditie deed voor een Rotterdamse jeugdtheatergroep en werd aangenomen, begon het balletje te rollen. Een jaar later won hij de Persoonlijkheidsprijs van het Camaretten festival en hing hij zijn verfkwast aan de wilgen. Inmiddels prijken prestaties als presentator, acteur, liedjesschrijver, regisseur, danser én model op zijn cv.

Vorig jaar werd De Dino Show als enige Nederlandse programma genomineerd voor de Gouden Roos, een prestigieuze internationale tv-prijs. Ook blijkt hij een niet onverdienstelijk zanger: Mijn Liefde, zijn duet met Gerard Joling, bereikte de nummer-1-positie én leverde Jandino dit jaar z’n eerste platinaplaat op. En oh ja, hij wordt deze zomer ook voor de tweede keer vader!

2. Jandino is aanstekelijk onstuitbaar

Jandino beschikt over een onuitputtelijke voorraad energie. Als-ie opkomt in De Dino Show stuitert hij de eerste halve minuut als een vrolijke springveer over het podium en daarmee is de toon direct gezet: Jandino heeft er zin in! En dat werkt behoorlijk aanstekelijk.

Die onstuitbaar positieve houding zorgt voor een lekkere sfeer. Zowel in de zaal als bij zijn gasten, die stuk voor stuk dansend opkomen. Dankzij Jandino weten we nu dat sterren als Irene Moors over behoorlijk losse heupen beschikken!

3. Judeska!

Jandino’s geheime wapen is zonder twijfel zijn typetje Judeska. Iedere aflevering van de De Dino Show kruipt hij in de huid van de grofgebekte fastfood-medewerkster die dankzij ijzersterke oneliners als ‘onbeskoft’ en ‘lekker, hè?!’ direct een hit werd op YouTube. Volgens Jandino is Judeska allang geen typetje meer, maar verdwijnt hij in haar zodra hij een pruik opzet en de imposant lange nepnagels vastzitten.

Bekende Nederlanders staan in de rij om bij haar een broodje te mogen bestellen, maar komen er zelden zonder kleerscheuren vanaf. Gerard Joling en Fred van Leer werden al knock-out geslagen toen ze haar irriteerden en Gigi Ravelli moest het helemaal bezuren toen ze Judeska dik durfde te noemen. De donkere diva graaide in Gigi’s bh, vond daar de twee ‘kipfiletjes’ die ze ter opvulling gebruikte, en sloeg de actrice daar vervolgens genadeloos mee om de oren. 

4. Komisch talent

Op televisie was Jandino de laatste jaren vrijwel uitsluitend bekend bij de bescheiden groep De Dino Show-kijkers. Daar kwam dit seizoen definitief verandering in, toen de spelletjesfanaat de uitnodiging van RTL 4-­ programmadirecteur Erland Galjaard aannam en panellid werd bij het nieuwe Wie Ben Ik?.

Dankzij dit nieuwe commerciële avontuur viel Jandino ineens op bij een heel nieuwe doelgroep. Opvallen in een programma met Gordon en Wendy van Dijk is op zich al een knappe prestatie. Ook blijft hij op komisch gebied moeiteloos overeind naast gevestigde grappenmakers als Paul de Leeuw en Richard Groenendijk.

5. Past prima bij RTL

Met een kleine 1,5 miljoen kijkers per week is Wie Ben Ik? een flinke hit. Logisch dus dat Jandino naast zijn vaste contract bij de NTR werd gevraagd meer te doen voor RTL 4. Zo presenteert hij vanaf 25 april Alles Mag Op Vrijdag. In deze nieuwe improvisatieshow moet hij teamcaptains Gerard Joling en Gordon in het gareel zien te houden.

Als iemand daar voldoende improvisatie- én uithoudingsvermogen voor in huis heeft, is het Jandino wel. Als klap op de vuurpijl staat hij begin juni als eerste Nederlandse cabaretier ooit in de Rotterdamse Ahoy. Wat dat betreft kan Jandino’s moeder tevreden zijn. Haar zoon werd dan wel geen dokter, uiteindelijk is en blijft lachen het beste medicijn.

Wie Ben Ik? is elke zaterdag om 20 uur te zien op RTL 4 en De Dino Show elke zondag om 21:25 uur op Nederland 3.

Meer over