Erica Terpstra over spiritualiteit in nieuw seizoen Erica op Reis

Erica Terpstra is sinds haar programma Erica op Reis populairder dan ooit. Ook in het derde seizoen gaat de immer opgewekte ex-politica op zoek naar inspirerende mensen, bijzondere culturen en veel jolijt.

Erica Terpstra bezoekt weer bijzondere plekken in een nieuwe reeks van Erica op Reis. De 70-jarige Terpstra gaat dit seizoen op verkenningstocht in Sulawesi, Namibië, Mongolië, Patagonië en Turkije.

U hebt veel interesse in ­spiritualiteit en dat is ook  de insteek van Erica op reis. Pikt u na drie seizoenen nog altijd nieuwe dingen op?

„Het blijft geweldig boeiend dat in iedere cultuur mensen op zoek zijn naar wat er achter de zin van het leven en de dood zit. Ik verbaas me dat er ondanks de verschillen, zoals het geloven in een andere God, heel veel overeenkomsten zijn. Het openstellen voor de ander of het beste uit jezelf proberen te halen, dat is toch een beetje waarom we op deze aarde zijn.”

Mag u alles filmen?

„Dat is eigenlijk nooit een ­probleem. In Mongolië waren we bijvoorbeeld bij een sjamaan die buiten zichzelf trad en een soort flow bereikte. Hij had zelfs een andere stem. Een ceremonie waarvan de kijker zelf maar moet denken wat hij ervan vindt. Ik realiseer me heel goed dat er ook charlatans tussen zitten, maar ik ben respectvol naar iedereen. Deze ­mensen hebben allemaal een functie in hun gemeenschap.”

Hebt u eigenlijk ook tijd om zonder camera over een lokale markt te struinen?

„Ik vlieg altijd een paar dagen voor de crew uit. Ik wil niet alleen televisie maken, maar ook reizen. De sfeer van het land alvast opsnuiven. De crew bestaat uit jonge gasten die na een nacht doorhalen in het vliegtuig direct beginnen te ­filmen. Dat trek ik niet meer, ik moet even acclimatiseren. De eerste dagen van zo’n reis zijn privé, die betaal ik ook zelf. Even op mijn gemak het land leren kennen.”

Hebt u nog landen op uw verlanglijstje staan?

„Jahaaa! Als het programma volgend jaar doorgaat, gaan  we naar Cuba. China staat hoog op het lijstje, Vietnam of Cambodja, Midden-Amerika. En ik wil ontzettend graag naar Papoea-Nieuw-Guinea, maar het schijnt moeilijk te zijn om daar te reizen. Verder trekt Myanmar, maar dat land is niet zo veilig.”

Hebt u geen behoefte om met pensioen te gaan?

„Nee joh, dit programma is zo’n cadeautje van het leven. Ik ben iedere keer weer verwonderd dat ik dit mag doen. Deze ­ nieuwe carrière, op mijn leeftijd: dat is om te huppelen. Al gaat dat lastig met twee kunst­knieën, haha.”

U hebt altijd heel hard gewerkt, kunt u eigenlijk wel niets doen?

„Ik denk het niet. Na 27 jaar politiek en tien jaar voorzitterschap van het NOC*NSF – waarvoor ik 24/7 werkte - wist ik dat ik binnen een jaar dood zou gaan als ik achter de geraniums zou gaan zitten. Vanuit de lessen van de sport om niet in een zwart gat te vallen, moet je een nieuwe passie vinden. En ik had die passie al: verre reizen maken en culturen opsnuiven. Na een ontmoeting met de Dalai Lama realiseerde ik me dat ik de spiritualiteit enorm had gemist. Ik bedacht dat ik tijdens het reizen spirituele leiders wilde ontmoeten en toen dat bekend werd, stonden de tv-producenten in de rij.”

Samengevat kunnen we uw leven indelen in de pijlers sport, politiek en spiritualiteit.

„Aangevuld met verre culturen en inspirerende mensen. Ik wil ook echt in die culturen duiken; ik wil overal aan meedoen. Ik vang slangen, eet geitenogen, ik doe alles. Nou ja, bijna alles. In Turkije was ik op een kruidenmarkt, daar wilde een verkoper van bloedzuigers mijn hand gebruiken om ze te demonstreren. Nee, bedankt.”

En dan komt zo’n ongemakkelijk moment natuurlijk in het programma.

„In mijn contract staat dat ik een veto heb als ik iets niet uitgezonden wil hebben. Dat heb ik nog nooit hoeven gebruiken; we vertrouwen elkaar onvoorwaardelijk. Soms sta ik voor aap, maar dat is helemaal  niet erg, we willen een eerlijk programma maken. Er is geen visagist, geen kapper; het is allemaal puur natuur.”

U maakt zich daar niet druk om?

„Als ik daar op mijn zeventigste nog problemen mee zou hebben, heb ik een probleem hoor, haha.”

Zo’n gekke vraag is dat toch niet? U moest vroeger in al uw functies altijd ­representatief zijn.

„Uiterlijk is niet iets waarop ik me focus. Je stelt je kwetsbaar op; dan loop je af en toe een deukje op. Dat moet dan maar. Dat vind ik prettiger dan reizen met een soort stenen muur om me heen. Televisie is meedogenloos en de mensen zien het als je een rol speelt. Bij mij zien ze hoe ik daadwerkelijk ben, inclusief verwarde haren.”

Erica op Reis is vanaf vrijdag 13 december om 22.20 uur te zien op Nederland 1.

Reageren