Erik de Zwart wint I Love The 90's Test

13 februari 2016 08:09 | sterren | Door Televizier

© Screenshot NPO 3

DJ en muziekkenner Erik de Zwart mag zich meester van de jaren 90 noemen. Hij won op NPO 3 BNN's allereerste I Love The 90's Test.

De Zwart (58) had geduchte concurrentie van actrice Imanuelle Grives (30). Ze had net zoveel vragen goed, maar moest genoegen nemen met een tweede plek toen bleek dat De Zwart gemiddeld sneller had gedrukt.

25 over de 90s

Erik en Imanuelle waren twee van de zeven bekende Nederlanders die zich aan de 25 vragen over de 90s waagden. Filemon Wesselink en Geraldine Kemper lieten in vogelvlucht de afgelopen tien jaar van de vorige eeuw voorbij komen met vragen als "Hoe kwam Arnie in GTST aan z'n einde?", "Welk lied zong Paul de Leeuw met René Klijn?" en "Waar dankt house muziek haar naam aan"?*

Henny heeft No Limits

De 1.5 uur durende test kende enkele mooie momenten. Zo werd kandidaat Henny Huisman uitgedaagd tot een potje karaoke met 2 Unlimited icoon Ray Slijngaard. Ze waagden zich aan de moderne klassieker No Limited waar Henny zich even volledig verloor in de muziek.

Afbeelding

Blunders

Maar de test kende ook storende fouten. Zo ging een van de vragen over Schouder Aan Schouder, een hit van Guus Meeuwis en Marco Borsato uit 2010. Alles behalve nineties dus, al vonden de presentatoren dat de vraag kon omdat beide zangers in de 90s door waren gebroken.

Goldeneye

De presentatoren gaven als verklaring dat beide zangers tijdens de 90s bekend werden. Ook ging de productie de fout in toen ze vroegen in welk jaar en film Pierce Brosnan voor het eerst James Bond speelde. Het juiste antwoord was 1995 en Goldeneye, maar BNN beweerde dat deze film in 1997 uit kwam. In dat jaar verscheen Tomorrow Never Dies, een andere Bond film die tot de antwoordmogelijkheden behoorde.

Uitslag

Uiteindelijk werd de uitslag van de zeven deelnemende BN'ers bekend. Mental Theo eindigde onderaan met 6 goede antwoorden. Ray Slijngaard had er 9 goed. Henny Huisman was met 11 juiste antwoorden goed voor de vijfde plaats, gevolgd door Annette Barlo. Op de derde plek coureur Tim Coronel met 13 correcte antwoorden. Grives baalde als een stekker dat ze nét niet snel genoeg was, maar proostte even zo goed op de winst van Erik die beloofde de Mental Theo bokaal een ereplekje te geven in z'n prijzenkast.

* Voor de volledigheid: Arnie kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk in Venezuela, Paul en René zongen in 1992 de monsterhit Mr. Blue en house is vernoemd naar een club in Chicago waar de muziekstroom ooit ontstond.

Meer over