Met De Pappenheimers

Erik Van Looy is klaar om het Nederlandse publiek te veroveren: 'Nu maar hopen dat ik het niet verknal'

25 mei 2024 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Tom Cornelissen

Erik Van Looy presenteert het nieuwe De Pappenheimers, een populaire quiz uit België. Dat doet hij op zijn kenmerkende manier. ‘Verregaand onnozel en niet bang om een beetje voor joker te staan.’

Wat voor programma is het nieuwe De Pappenheimers?

“Een quizprogramma dat begint als pure komedie en eindigt als een geweldige thriller. Dat is met de Vlaamse versie van De Slimste Mens ook zo. Het zijn de twee populairste quizzen van België en ze zijn ook wel aan elkaar verwant qua humor en spanning. Heel fijn dat ik De Pappenheimers tot leven mag brengen in Nederland.”

Waar draait het om in deze quiz?

“De kandidaten moeten drukken voor hun teamgenoot als ze denken dat die persoon het antwoord weet. Na de eerste ronde komen er drie BN’ers bij, eentje in elk team. Die moet ze dus ook goed inschatten. Het is heel origineel en je ziet de BN’ers in een voor hun ongewone rol. Ze spelen in dienst van de gewone Nederlander, het draait niet om hen.”

Hoe is het om in Nederland te debuteren als presentator?

“Ik dacht dat ik heel nerveus zou zijn, omdat het toch een andere en grotere wereld is. In Vlaanderen wonen 6 miljoen mensen, hier 18 miljoen. En bij ons heb je niet zoveel vlotte mensen, hier is iedereen dat. Maar het klikte meteen met de quiz en met de kandidaten. Ik heb mij elke aflevering geamuseerd. Er is ook veel gelachen in de studio, ook door de crew. Dat is een goed teken, want zij zijn kritisch publiek. Zij zijn op dat moment druk met hun werk en ze hebben ook al zoveel gezien.”

Op welke manier ga je het presenteren?

“Verregaand onnozel en niet bang om een beetje voor joker te staan. Dat onnozele houdt mij jong. Ik maak mensen graag aan het lachen en dat is gelukt. Ik ben op dit moment niet heel bekend in Nederland, dus ik had wel het idee dat ik het publiek moest veroveren. Gelukkig had ik elke keer na tien minuten het gevoel dat het gelukt was.”

Heb je een andere benadering voor Nederlanders dan voor Belgen?

“Nee, in bereid me gewoon goed voor en zorg ook wel dat ik improviseer. Ik durf tegenwoordig veel meer. Ik ben gehaald voor wat men leuk aan mij vindt. Ik ben, denk ik, een atypische presentator die het vak met vallen en opstaan heeft geleerd. Wat voor mij spreekt is dat ik de BN’ers vaak niet ken, daardoor durf ik meer tegen ze te zeggen.”

Waarom zijn wij in Nederland zo dol op Belgische programma’s?

“We zijn goede tv-makers en er is een soort Vlaamse golf gaande. Soms zit er iets meer een scherp randje aan onze programma’s, een kwajongensgevoel dat eruit spreekt. Dat valt in de smaak. Ik ben blij in het rijtje met Philippe Geubels, Jeroom Snelders en Tom Waes te komen. Een groot lijstje al, hè? Nu maar hopen dat ik het niet verknal voor de Belgen.”

De Pappenheimers is vanaf 25 mei 2024 iedere zaterdag vanaf 21:40 uur te zien op RTL4.

Meer over