Erik van Muiswinkel: 'Louis van Gaal zou een fantastische Hoofdpiet zijn'

24 mei 2016 08:21 | sterren | Door Televizier

© Merlijn Doomernik

Erik van Muiswinkel heeft voor het eerst gereageerd op het nieuws dat hij na 18 jaar stopt als Hoofdpiet. Volgens de komiek heeft zijn vertrek alles te maken met de rol van Zwarte Piet.

In een gesprek met het AD licht Van Muiswinkel zijn besluit toe. En een van de redenen is vrij schokkend. Erik vertelt dat tijdens de intocht in Groningen in 2013 acht zwaar bewapende commando's in het geheim met hem en de andere hoofdpersonen van het Sinterklaasjournaal meeliepen. „Daar hoorde ik pas later over maar dat heeft me wel geschokt. Is dit de manier waarop we voortaan de intocht vieren? De rellen in Gouda, in 2014, kwamen er achteraan: óók geen pleziertje. En toen was er nog de demonstratie, vorig jaar, bij de intocht in Meppel.''

Andere Piet

Maar er zijn meer redenen dat Erik van Muiswinkel zijn pofbroek aan de wilgen hangt: "Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien."

Roetveegpiet

Eventjes had Van Muiswinkel nog goede hoop dat de NTR gehoor zou geven aan zijn bezwaren toen in 2014 de Roetpiet haar opwachting maakte. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage." Afgelopen februari werd die editie van het Sinterklaasjournaal geëvalueerd door de makers. Erik en sommige anderen hamerden opnieuw op verandering, maar kregen feitelijk nul op het rekest. 

Aangifte

Sowieso was de vorige Sinterklaasviering niet bepaald vrolijk voor Van Muiswinkel. Tegenstanders van Zwarte Piet deden aangifte tegen Erik omdat hij in hun ogen alleen al door de rol te spelen aanzette tot discriminatie. 

Zwaar

Erik is niet de enige acteur die het Sinterklaasjournaal vaarwel zegt, ook Jochem "Piet Paniek" Myjer hangt na zes jaar de pofbroek aan de wilgen. Erik maakt er geen geheim van dat hij met pijn in het hart afscheid neemt van Hoofdpiet: "Ik hield van die rol."

En de cabaretier heeft een prima suggestie voor een opvolger: „De man die toevallig net een nieuw baantje kan gebruiken. Ja, zeker: Louis van Gaal zou een fantastische Hoofdpiet zijn.”

Meer over