Erik van Muiswinkel over 2012: Het eerlijke verhaal

Na het succes van ‘Gedoog hoop en liefde!’ in 2010 is Erik van Muiswinkel terug met de
oudejaarsshow ‘2012: Het eerlijke verhaal’. 

Wat staat ons te wachten?

„Conference is misschien niet het goede woord, het is een revue-achtige oudejaarsshow die ik samen met Sanne Wallis de Vries, Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe speel. In de
traditie van Wim Kan, Youp, Freek en Lebbis & Jansen in het theater. We gebruiken alle mogelijke wapens: sketches, cabaret, tweespraken, liedjes. Af en toe preek ik een stukje conference, maar niet langer dan vier minuten. Een beetje het oude Kopspijkers-idee.”

Wat ontbreekt zeker niet?

„365 dagen in vijf kwartier betekent kiezen. Natuurlijk komen de Spelen en het EK aan bod, de ontploffing in Haren, de twee meesterautisten Peter R. de Vries en Maurice de Hond die de media beheersten, het Kunduz-akkoord en de verkiezingen. 2012 was het jaar van de cijfertjes, Joep en Rob zijn onze ‘fact checkers’. Er zijn nieuwe helden zoals Epke, en nieuwe boefjes zoals Moszkowicz. En Pauw en Witteman gaan een Nederlandse Marsexpeditie ondernemen, gefinancierd door Big Brother.”

Wat heeft jou dit jaar verbaasd? 

„De harde behandeling die Jolande Sap ten deel viel op de verkiezingsavond, het optreden van Willem Holleeder in College tour en de enorme schoffering die de NRC kreeg in de zaak Friso bijvoorbeeld.” 

Voor welke tv-programma’s ben je zelf opgebleven dit jaar? 

„De Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Olympische Spelen. Ik kijk ook vaak de nachtelijke herhalingen van De wereld draait door en Pauw & Witteman. Koefnoen had een enorm sterk seizoen en ik keek graag naar Neonletters. Ik heb ook The daily show van Jon Stewart (op Comedy Central) dit jaar goed ontdekt. Dat maakt je nederig. Een golf van goede grappen die zorgt voor een harde lach én hout snijdt. Dát is satire.”

Heb je ook zo genoten van Boer zoekt vrouw?

„Weleens geprobeerd te kijken, maar dat is niet te doen. Ik snap wel wat mensen erin zien. Relaties worden geobserveerd, net als in Big brother en De gouden kooi. Het aantrekken en afstoten: dat is bij apen ook leuk om te zien. Onze Sanne raakte per ongeluk in dit avontuur verzeild, dus ook dat ontbreekt bij ons niet.” 

Reageren