Erik van Muiswinkel: zwartepietendiscussie kan nog jaren duren

2 december 2014 10:31 | sterren | Door Televizier

© Roel Jorna - NTR

Erik van Muiswinkel heeft persoonlijk geen problemen met Zwarte Piet, al vindt hij wel dat er iets de komende jaren iets moet veranderen.

Erik van Muiswinkel kroop dit jaar voor de zeventiende keer in de huid van Hoofdpiet, het belangrijkste hulpje van een Spaanse hoogwaardigheidsbekleder. De cabaretier vertelt in de Volkskrant dat hij nog niet wil stoppen, al vindt Van Muiswinkel wel dat er iets aan het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen.

Zwarte Piet

Erik van Muiswinkel vindt dat Zwarte Piet momenteel wordt neergezet als knecht, deze rol kan volgens hem makkelijk veranderen. Ook vertelt hij dat het geen probleem moet zijn om Piet minder zwart te maken, wat de komende jaren ook gaat gebeuren. De eerste stap is reeds in het Sinterklaasjournaal gezet.

Erik van Muiswinkel

Toch is Erik van Muiswinkel van mening dat Zwarte Piet een bijfiguur is in een prachtig volksfeest. In landen waar racisme nog altijd een issue is kan Zwarte Piet niet, maar in ons koude kikkerlandje moet het volgens de cabaretier geen probleem zijn.

Tanja Jess vindt ook dat er iets moet veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet, al werd haar dat niet in dank afgenomen.

Meer over